Plakát 004 – Zelňák do rámu

Je krásně, jdu s naší plátěnkou „Bez obalu“ nakoupit na trh. Zelný trh neboli Zelňák či Pupek Brna je brněnská klasika, tady je vždycky nějaký stánek s dobrotami, kterými si udělám radost. Přicházím zespodu a vidím………Romčin nový plakát! Ne doslova, ale úhel pohledu se mi povedl chytit přesně. Vystihla ho skvěle – barevná duha slunečníků, Petrov, Dietrichsteinský palác, Tržnice Brno.
Tohle místo je brněnský Peas s velkým P!

Majestátní barokní budova v čele celého náměstí je Dietrichsteinský palác. V tomto domě se dějiny přímo psaly! Málem se tu konala první brněnská defenestrace. Prý se v 1. patře na počátku třicetileté války zdejší stavové tak rozčílili, že chtěli kardinála vyhodit z okna. Nakonec je ale uprosil a k akci nedošlo. Také tu spala císařovna Marie Terezie nebo vojevůdce M. I. Kutuzov, byl tu pohoštěn i Friedrich Falcký.  My tu dnes tak jednoduše přespat nemůžeme, ale můžeme zajít na kousek historie do muzea, a pak se pohostit v Air café, které má jedinečnou leteckou výzdobu.

A taky tu straší! V domě č. 13. V jeho podzemních prostorech, kde si obleču svetr i v létě, se prochází hraběnka Amálie. Dle pověsti zde zabíjela své milence, kteří s ní byli jen pro peníze. Můžete ji tu vidět jako stařenu, která se chraplavě směje a vrhá ostrý nůž – svoji vražednou zbraň. Svou holí kontroluje, zda zůstaly ostatky jejích milenců zakopané. Tak posuďte sami, zda je tato třináctka šťastná. Vůbec celé podzemí Zelného trhu je protkáno bludištěm chodeb, které lidem pomáhaly. Mohli v nich uchovávat potraviny, nechat dozrát víno, ale také se schovat během války.

Všichni asi známe Velký Špalíček, kde je nejmodernější kino v Brně. On ale nemá svůj název jen tak. Na Zelňáku je totiž Malý Špalíček. Je to ten zelený dům nahoře Pupku, který tvoří jakoby blok mezi ulicemi. Jedná se vlastně o skupinu čtyř domů, které sjednotil brněnský architekt J. K. Erna. Ve spodní části je restaurace, odkud ze zahrádky uvidíte na celý trh.

A na Zelňáku nejsme jenom v minulosti. Ta moderní prosklená budova je Tržnice Brno, zrekonstruovaný Dům potravin. Tady si můžete najíst a nakoupit potraviny, které není jednoduché prodávat venku např. vejce či mléčné výrobky. Konají se tu všechny možné akce – food festy, fashion festy. Probíhají tu lekce jógy nahoře na vyhlídce. Pokud neholdujete cvičení, nevadí, můžete sem zajít na koncert či drink a pokochat se výhledem.

Tak uznejte, tento kousek Brna patří prostě do rámu! A Romča ho pro vás má….;)

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Peas

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *