Geni(t)ální Brňák

Jošt Lucemburský.
Ať víš, o koho jde. Je to ten pán, co sedí na té žirafě na Moraváku. Ano, ta socha kterou vidíš z šaliny po cestě na Čáru. Můžeš se o něm dočíst také jako o Joštu Moravském. Ve své době byl superstar celosvětového měřítka. Kdyby ve 14. století vycházel bulvár, plnil by jeho titulní stránky jak na běžícím pásu už od narození:

Karlovi IV. se narodil synovec!

Nemáme datum jeho narození, ale víme místo!

Karel IV. vydává nástupnický řád! Obává se synovce Jošta!

Jošt si bere teprve 12letou Alžbětu!

Tragédie v rodině moravského markraběte! Zemřela mu žena!

Útěchu po smrti ženy našel v náruči její tety!

Moravský markrabě jmenován generálním říšským vikářem pro Itálii! Opustí snad Brno?

Jošt chce vydávat vlastní mince! Neváhá kvůli tomu obnovit brněnskou mincovnu!

Staví se proti Václavu IV.! Podporuje Panskou jednotu!

Jošt vyhrál volby! Stává se králem Svaté říše římské! Manipulace s hlasy?

Státník to má spočítané! Kde bude odpočívat na věky?

Město Jošta zamítlo. Teď hrozí velké zdržení.

 

 

Bulvár by si titulky možná ještě přikrášlil. Tyto moje ale vychází z informací, které o Joštovi máme.
A já ti je teď trochu objasním.

Jošt se narodil v Brně roku 1351 v měsíci říjnu. Zdroje přesné datum neuvádí nebo se liší, takže přesně prostě nevíme. Jak už to bývá, po smrti svého otce zdědil titul moravský markrabě. Kdo má sourozence, ví, že vzájemné vztahy nejsou vždy zalité sluncem. Jošt vedl vleklé boje se svým mladším bratrem Prokopem právě o moc.

 

Když čteš o jeho životě, máš pocit, že to byl člověk na svém místě. Byl velmi cílevědomý a uměl si dát dvě a dvě dohromady, byl schopným státníkem i finančníkem. Jakmile dáš všechno tohle do kupy, dojde ti, že dostavení úspěchu v kariéře se u něj dalo čekat. Pro jednoho dobré, pro druhého možná hrozba.

Jošt byl totiž ve své době také druhým nejstarším Lucemburkem. Karel IV. si byl vědom jeho schopností a dovedl předvídat jeho myšlení, Jošt se totiž neváhal při cestě za svým cílem obrátit proti dřívějším spojencům či rodině, proto vydal český král nástupnický řád, díky kterému získali dědická práva jeho přímí potomci.  Podle dosavadního přístupu by měl Jošt možnost se ucházet o Karlův post po jeho smrti. Zkrátka markrabě ale nepřišel, to by si nenechal líbit.

Během svého života byl velice činný, podporoval např. Panskou jednotu v boji proti Václavu IV., i přestože ho Václav jmenoval o pár let dříve říšským vikářem pro Itálii.

Obnovil brněnskou mincovnu, kde nechal vyrazit své mince a i dukát se svojí osobou. Brno pod jeho správou doslova kvetlo. Za vrchol jeho kariéry lze považovat výhru titulu krále Svaté říše římské roku 1410. Volby ale napoprvé vyhrál Zikmund Lucemburský. Bohužel nedostal potřebnou většinu hlasů, volby se proto musely konat znovu a v nich už získal potřebné hlasy právě Jošt. Sám nebyl během volby přítomen, dokonce ani nestihl korunovaci, protože o 4 měsíce později umírá. Odtud získal přezdívku “král nekrál”.

 

Ovšem jak se mu dařilo profesionálně, o to horší to bylo v osobním životě. Zdroje se rozcházejí v počtu manželství, někde se uvádí sňatky dva, někde jen jeden. Ať to bylo jakkoliv (je to jen papír, že), po jeho boku se jako první objevila Alžběta Opolská, kterou si vzal teprve jako dvanáctiletou. Bohužel Alžběta po dvou letech zemřela. Jeho druhou partnerkou se stala její teta Anežka Opolská.  Počet manželství je možná nejistý, jisté ale je, že ani z jednoho tohoto svazku nevzešli potomci.

 

 

Sám Jošt vydechl naposledy v Brně na Špilberku v roce 1411. Je pohřben v brněnském kostele sv. Tomáše na Moravském náměstí, kde také od roku 2015 stojí socha Jošta sedícího na koni.

 

 

 

Zaujala tě osobnost markraběte? Chceš mít jeho kousek u sebe? Zkus naši tašku. Předpokládám, že po přečtení již chápeš, proč je na tašce slovo geniální. Druhý význam slova na tašce pochopíš přímo u sochy. Vlastně spíš pod ní. Až si stoupneš pod přední dvě nohy koně čelem na Čáru (Česká), tak se koukni nahoru a pochopíš, proč se jedná o GENI(T)ÁLNÍ UMĚNÍ MĚSTA BRNA.

PS: Poslední dva titulky v úvodu jsou opravdu z novin z doby, kdy se řešila socha markraběte v Brně.

 

Napsala: Magda

Koláže vytvořené v dílně peas in heart
Zdroj obrázků: Wikipedia, Lidové Noviny

 

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *