Zelené Brno

Jo to Brno zelený,
uvidíš i jeleny!
Tak pojď na jedno se svým Peasem,
tipy kam na něj ti nesem, ti nesem!

(Notuj na nápěv lidové písně Na tý louce zelený. 😀 )

Teď tě napadlo, to snad ne, zas další ekočlánek. Kdepak! Ač se Brno snaží chovat ekologicky v mnoha směrech, tak řeč bude o něčem úplně jiném.  Brno se již několik let pravidelně stává zeleným na jeden den v roce – na zelený čtvrtek. V zeleném kabátu můžeš vidět i místní dominanty z našich produktů třeba hrad Špilberk, brněnský Orloj na Svoboďáku či sochu Jošta, o kterém byl článek minule

Moravské náměstí

Proč se tomuto čtvrtku říká zelený, se přesně neví, zřejmě se jedná o přesmyčku slov z němčiny. My ho máme všichni zapsaný jako den, kdy je ve školní jídelně divná zelená hmota, které říkají špenát. To, že se na zelený čtvrtek jí zelené potraviny, si ale přidali až sami lidé v běhu času. A ani dnes už neplatí, že naše chuťové buňky musí při požívání špenátu trpět. V poslední době k tomuto zelenému dni neodmyslitelně patří také zelená tekutina – pivo! V tento den má chléb národa našeho zelený odstín. V Brně můžeš zelené pivo ochutnat téměř v každém podniku, kde pivo čepují. Pojďme se teď ale zaměřit na ty, které jsou prostě naše brněnské.

 

Kometa Pub Arena

Málokdo v Brně mine Mendlovo náměstí a s ním i jeho charakteristickou vůni, která se line z pivovaru Starobrno. Ten jako první v roce 2006 nabídl svým zákazníkům právě zelené pivo, které se pak rozšířilo po celé republice. Stejně tak díky němu můžeme vidět zeleně výše zmíněné brněnské dominanty.

Ovšem samotná historie piva v Brně se datuje už do 13. století, kdy získalo právo vařit pivo. Na první pivovar ovšem museli obyvatelé čekat až na Elišku Rejčku. Ta tu založila na Mendláku klášter, jehož součástí se stal pivovar hned po 2 letech. Jen stál trochu jinde, tento původní byl později z kapacitních důvodů přesunut na místo, kolem kterého jezdíme dnes. Funguje tady od 19. století a byla tu třeba první elektrická pneumatická sladovna. Oblíbenost brněnského moku rostla, a to dokonce tak, že byl otevřen distribuční sklad ve Vídni. Stejně jako mnoha podniků se i tohoto pivovaru dotkla ruka událostí ve 20. století, o výrobnu tekutého zlata se nikdo pořádně nestaral a chátrala. Opětovný rozkvět nastal jak jinak než po revoluci v roce 1992, kdy se jeho správy ujala akciová společnost, která podnik zmodernizovala a vrací mu slávu.
Mám takový pocit, že letní zahrádka tohoto pivovaru je jedna z největších v Brně. Takže když ti to teď nevyjde, stav se tam kdykoliv. Hoď se s jedním do klidu a pozoruj ten ruch v naší vesnici třeba s naší plátěnkou.

Pivovar Starobrno

Chci si nechat místo i na další pivní skvosty v Brně, takže pokud ti toto nestačí, můžeš mrknout na web pivovaru přímo a zamluvit si místo na exkurzi či na degustačním kurzu.

O mnoho let dříve, než se projevil minipivovarboom, si své místo na pivním trhu našel Pegas. První minipivovar na Moravě vůbec. Při návštěvě tohoto podniku se můžeš schovávat i za historii, protože základy této budovy jsou ze 14. století.

Jak jinak než u alkoholu, zvláště pak u piva vznikají velká moudra a osudové nápady. Tak nějak podle mě museli přijít na nápad otevřít minipivovar i tři kamarádi, kteří svůj nápad dotáhli do konce (ne jako většina z nás) a otevřeli si po dlouhém hledání správných prostor pivovar Hauskrecht. Když posloucháte jejich sládka, chápete, proč svůj sen dovedl do reality. Mluví o svém pivovaru s takovou láskou, že je vám jasné, co je ta jejich tajná přísada. 😀

Pokud ti naopak leze na nervy ta neustálá posedlost tradicí a neměnnou recepturou, zkus piva z pivovaru Lucky Bastard, kteří jdou právě mimo tyto myšlenky. Jejich cílem je zkoušet nové recepty a objevovat všechny odstíny tohoto zázračného nápoje. Jejich distribuční místa najdeš na jejich webu. Začíná nám sezóna zahrádek. Co zkusit klídek na Římském náměstí s jedním Bastardem?

Hvězda prudce stoupá i Líšeňskému pivovaru, který nabízí čistě svoje produkty. Blíží se výročí jeho obnovení a s ním i pivní festival. Takže pokud ti to nevyjde na zelený čtvrtek, máš jedinečnou příležitost hned příští měsíc.

A kde si dáš své zelené ty?

Magda

 

HANTEC aneb to naše brněnské nářečí
pivo – škopek, bahno, čechr
pít pivo – čechrovat bahno, kalit škopky
jít na pivo –  jít na jedničku (Pozor na význam, tady neplést s tramvají č. 1!)
pivo dvanáctka – plnotučný pivo
sklenice na pivo s uchem – krygl
sklenice na pivo bez ucha – věžák
pivovar – pivec

190 Čtěte více

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Brněnský deník, iDnes, Deskogram, Magda, Foursquare. Zvukar.eu

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *