Student Alois Jirásek na Majálesu?

Co to je za hloupost? Co má pan spisovatel, který nám nejednou na střední škole zavařil, společného se studentským vítáním jara? Troufale píši, že víc, než si myslíš! Schválně! Která díla tě napadnou, když se řekne Alois Jirásek? Mě nečitelné Staré pověsti české (Opravdu jsem se snažila!), Proti všem, Temno, Psohlavci, F. L. Věk a někde vzadu mám ještě Filozofskou historii. A právě toto dílo nám přináší ukázku toho, jak slavili studenti Majáles na konci 19. století. Byli jiní než my? To musíš přečtením posoudit sám, jisté je, že my máme Majálesy dostupné bez bojů (pokud nepřemlouváš rodiče, že ten lístek nutně ale nutně potřebuješ). U Jiráska měli studenti tuto akci zakázanou a bouřili se proti tomu, za což jim můžeme děkovat, protože dnes si brněnské jaro bez něj nedovedeme představit!

Majáles se koná v několika městech po celé ČR a Brno není výjimkou. Brno má dokonce dva! Oba dva tě roztančí v první půlce května a oba mají skvělý program, kterého by byla škoda se nezúčastnit.

STUDENTSKÝ MAJÁLES
Nenech se zmást logem akce se souložícími králíčky. Ano, areál Hněvkovského, kde se akce koná, vybízí k ležení. Ale za pěkného počasí na dece, s podiem před sebou, ušima vyčištěnýma a kelímkem čehokoliv v ruce.  A že je z čeho vybírat. Ať už pro uši, oči nebo chuťové buňky. A já teda oceňuji i množství „tojtojek“, které bývají na festivalech často kámen úrazu. Večer se ti tam bude balíček kapesníků navíc hodit, ale určitě ti tu kvůli frontě neuteče interpret, na kterého se těšíš.

A na koho letos? Třeba Davida Kollera, POKÁČe, PSH, Leoniden, Cocotte Minute, Prop Dylana či Skyline. Playlist festivalu mi přijde rok od roku lepší a určitě tu budeš mít možnost stát se fanouškem nějakých nováčků.

Takže 10. 5. 2019 hned po obědě sbal opalovací krém, deku, kámoše a klidně i rodiče s 1 litrem vody v petce(povoleno) a vyraž do sebe nechat pronikat melodie. Domácího mazlíčka nech doma! A o cestu zpět se taky neboj – rozjezdy budou posílené.

Studentský majáles se letos snaží získat označení čistý festival. Má speciální kontejnery, které ti usnadní třídění. A dokonce třídění festivalového odpadu odměňují na místě. Chceš pivo zadarmo? Mrkni na stránky akce a zúčastni se!

MAJÁLES BRNO
Megaakce, která se koná 4. 5. 2019 na Brněnském výstavišti, protože jinam se prostě už nevejde! Hraje mu do karet i to, že je v podstatě v centru města, takže sem dojdeš celkem v pohodě pěšky. Pohodlné boty jsou zde podmínkou a deku, která se na Studentském majálesu hodí, nech doma, protože ji taháš zbytečně.

Na několika stages máš možnost vidět své oblíbence.  Snad tě navnadím rozkliknout program, když budeš vědět, že vystoupí Gaia Mesiah, Marek Ztracený, UDG, Mirai, Rybičky 48, Horkýže Slíže, Jelen či Kryštof. Určitě stojí za to zmínit, že vystoupí i vítězové z klání studentských kapel  Trocha klidu a HRABĚ MONTE CRAZY. Celý line – up najdeš na webu akce. Prostě mix všeho.

Na žádném majálesu nesmí chybět jeho král! U nás probíhá volba krále a královny Majálesu ze studentů vysokých škol v Brně. Letos byli kandidováni studenti a studentky studující VUT, MUNI, MENDELU, VFU.  Že tě nikdo na žádnou výšku nedostane? Studenti středních škol si také přijdou na své – čeká na ně titul princ a princezna majálesu. Jak na oba tituly (ať kandidovat či volit) najdeš opět na webu.

Pokud si chceš akci užít doslova celý den, tak majálesový průvod začíná 9:30 kácením májky a v 10:30 je sraz na Svoboďáku, odkud za zvuku kapel kolem poledne dorazíš až na Výstaviště a rozrazíš bránu jako zahájení!

Můj tip:
Doporučuju si dobře naplánovat, s kým si chceš notovat a kde a kdy daný vyvolený vystupuje. V jedné blízkosti se totiž sejde tolik interpretů, že nevíš, kam dřív. Nezapomeň na čas přesunů, protože na výstavišti se jde s klidem ztratit a počítej, že fronty na cokoliv taky nějaký čas seberou. Ať pak neběháš jak já tam a zpět a nenotuješ jen po jedné písničce, protože je sakra už konec nebo už musíš jít, jinak nestihneš tam toho! Jo a po cestě chceš ještě mrknout tady na ty, protože ti by mohli být naživo fakt dobrý. 😀

Magda

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Pickgra, GO TO BRNO a Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *