Janáček v Brně, Brno v Janáčkovi

Brno je město plné kulturních osobností. Ač dává prostor všem a nikomu nestraní, tak přece jen jsou tu osobnosti, které se do Brna zapsali velmi výrazně. Mezi ně patří i Leoš Janáček. Hudební skladatel, který se k Brnu stále vracel, ať ho život zavál na různá místa. O jeho životě se můžeš dočíst v mém předchozím příspěvku. V tomto se budu věnovat jeho odkazu, který tady v Brně zanechal. Pokud už Brno trošku znáš, nemohlo ti uniknout Janáčkovo divadlo, brněnská konzervatoř, JAMU a těm více pátrajícím ani památník LJ. Pan skladatel vrátil ve své době Brnu kulturní lesk.

Děkujeme, Leoši! #LeosJanacek

JANÁČEK V DIVADLE
Budova poutající pozornost kolemjdoucích – Janáčkovo divadlo na Moravském náměstí. Denně tu ožívá hudební historie i současnost. Můžeš tu vidět díla z pera klasických autorů, ale také spoustu nových kousků. Prostorem se tu rozeznívá zpěv operních pěvců, dupot tanečníků a v neposlední řadě melodie linoucí se z hudebních nástrojů.  Na zdejších prknech se střídají umělci z celého světa. Ať už ve svých sólových představeních, nebo v rámci festivalů.
Pokud se rozhodneš pro návštěvu, je možné koupit lístky i přímo na místě. Doporučuji vhodný oděv, přece jen jdeš do Národního. Ale v riflích tě nevyhodí.

Pokud ti to přijde hned moc vážné, můžeš na jejich webu mrknout na virtuální prohlídku a léto je ideální možností na vzájemné otrkávání. V parku před divadlem se koná spousta akcí. Třeba teď v květnu začaly tančírny. Raději sedíš? Vezmi deku a udělej si piknik s výhledem na fontánu měnící svůj vzhled každou chvíli. A fontána funguje, i když se světlo už ztratí. #romantika

JANÁČEK VE ŠKOLE
„Škola navazující na staré tradice.“  To o ní řekl sám Leoš Janáček, který je považován za jejího zakladatele. Část svého života věnoval právě podpoře hudebního vzdělání v Brně. Nejprve založil varhanickou školu, která se později rozrostla v konzervatoř, kterou se pyšní Brno dodnes. A o té je právě řeč.
Ve škole získávají vzdělání budoucí profesionální hudebníci, zpěváci, herci i tanečníci. Možná se necítíš na studium, nemusíš se ale bát si na studenta zahrát. Jednu dobu byla tato budova mým druhým domovem, takže vím, o čem píši. 😉 Na konzervatoři mají svůj hudební sál, ve kterém se pořádají různé studentské akce, kam se dostanou i „ laici“.

Už jsi vyšší level? Tak mrkni na akce na JAMU – Janáčkově akademii múzických umění.

JANÁČKŮV DOMEČEK
Přesně tak mistr říkal svému domovu „domeček“. Nechal si ho postavit přímo pro sebe jako ředitele zdejší varhanické školy, která stála ve stejném areálu. Takové jeho dítě. Vlastní potomci mu zemřeli, ale v tomto prostoru dál žije jeho odkaz. Najdeš tu třeba jeho pracovnu, můžeš si poslechnout hudební ukázky skladeb v jeho domácí atmosféře.

FESTIVAL JANÁČEK BRNO
Festival se sice teprve chystá k nástupu do školy, nové návštěvníky nabírá 6. sezónu, ale už vyhrál The International Opera Awards. Radost rozdává vždy na podzim, ale já už hlídám lístky teď, protože loni měl skoro 14 000 návštěvníků z více jak 30 zemí. Jdeš do fronty taky?

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Go to Brno, JAMU, Janáček Brno, Leoš Janáček.eu

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *