Den architektury 1.-7.10.

Praha mezi nembem a zemí

Slovo architektura může nezasvěceným uším znít trochu mysteriózně a neuchopitelně. Když jsem se rozhodla o tomhle dni, respektive týdnu psát, tak jsem se pozastavila už u pojmenování tohoto oboru. Zjistila jsem, že slovo architektura pochází z řeckého slova architekton, které původně znamenalo tesař, později stavitel, a až ve starověkém Římě architekt představoval někoho, kdo dělá návrhy staveb a rozhodně nestojí u míchačky, jako spíš u rýsovacího prkna.

Papírové programy ke stažení i vytisknutí

A teď zpátky ke Dni architektury, který se po celém světě slaví 1.října, a začínám jím u nás i na Slovensku týden různých doprovodných akcí. Tento „svátek“ slouží právě k tomu, aby se tajemství architektonických návrhů, a vůbec tohoto řemesla samotného, poodkrylo široké veřejnosti. Pořadatelé mohou mít radost, protože je návštěvnost rok od roku vyšší. Během prvního říjnového týdne si můžete vybrat z různého typu akcí – od procházky s odborníkem, který poskytne erudovaný výklad k budovám postaveným i těm, které zůstaly jen na papíře. Nebo si můžete zvolit dokonce cyklojízdu, plavbu, všelijaká promítání, zapojit se do diskusí, workshopů a zkouknout zajímavé umělecké instalace.

Letošní téma je zaměřené na období po Sametové revoluci, které bylo určitě hodně specifické –  kombinace radosti z konce komunistických překážek a náhlého čerstvého závanu ze Západu, ale taky kontext existující výrazné socialistické architektury.


Co mě z pražského programu nejvíc zaujalo?

Praha mezi nebem a zemí

Praha – Zámek Veleslavín

Praha doba Václava IV.

Praha – Pražská nábřeží – (Projekty Ne realizované)

Praha – Svobodná architektura 30 let architektury v Čechách


Na některé akce je nutná rezervace kvůli limitovanému počtu míst, tak neotálejte.

Komplet program najdete tady: denarchitektury

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Marius Serban, Den Architektury, goout.net

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *