Republika

Na dnešní den, 28 říjen 2018, vychází pěkné kulaté výročí velkého zlomu v naší historii. 100 let od vzniku Československé republiky. Ačkoli dožít se stovky během našeho lidského života není dnes především díky životnímu stylu a medicíně až takové scifi, naše země toho zvládla za tuto dobu poměrně hodně. Prožili jsme druhou světovou válku, komunismus, bolestivé změny režimu, vstup do EU. Zaznamenali jsme mnoho úspěchů, sportovních i vědeckých. A nejen to.

Říkáme si, na koho a na co jsme jako Češi nejvíce hrdí, co prezentujeme v zahraničí před cizinci, které události oslavujeme a vzpomínáme na ně? A je to opravdu těžké. Kromě toho to má každý jinak.

Když jsem já byla na studentském programu Work and travel v USA, tak nějak jsem cítila, že když uvedu Jardu Jágra, Petra Čecha, Petru Němcovou a Taťánu Kuchařovou, tak každý hned bude vědět, odkud jsem. A opravdu, „česká krása“ nás předchází. A sport také sledují všude ve světě. Jsem vlastně moc pyšná na to, že jsou české ženy vnímané za krásné. A že nás taková pověst předchází. Snad je to tím, že jsme v srdci Evropy a tak se nám tady promísily nejrůznější kultury a geny a vyšla z toho pestrá paleta, kterou nám mohou jinde závidět.

 

Na druhou stranu neřekla bych, že to je to „nej“ z naší země a historie, na co jsem nejvíce hrdá. Je to snad Tomáš Baťa, škodovky, významné objevy jako kontaktní čočky, lodní šroub, osobnost Václava Havla nebo náš „tatíček“ (první prezident Československé republiky) Tomáš Garrigue Masaryk nebo snad Cimrman? Možná je to právě ta kombinace všech těch šikovných lidí a jejich úspěchů, kterých na tak malou zemičku není vůbec málo..

Máme pro vás limitovanou edici linkovaného zápisníku 100 – neváhej – za chvíli budou pryč!

 

PŘEDOBJEDNAT ZÁPISNÍK

Napsala: Klára

Vyfotila: Romana

 

 

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *