Karel IV.

Celebrita 14. století a vedle Pavla Nedvěda a Karla Gotta, je to asi nejznámější Čech. Kdyby teoreticky hledal v dnešní době práci, personálním agenturám by při pohledu na jeho CV spadla brada pod stůl.

Nejen díky pompéznímu přehledu pracovních pozic – král český, římsko-německý, římský, italský, burgundský, moravský markrabě. Ale taky jeho jazykovou vybaveností. Perfektně ovládal latinu, francouzštinu, němčinu, češtinu, italštinu.

Po mamince Přemyslovec, po otci Lucemburk. Rodinné problémy tady byly vždy a o malého, tehdy Václava, se rodiče  pěkně přetahovali. Nakonec nad Eliškou Přemyslovnou „zvítězil“  jeho otec Jan a Václava odvezl do Paříže, kde dostal při biřmování jméno Karel. Při pohledu do zpětného zrcátka  jsme Janovi za tento akt vlastně vděční. Někde se Karel inspirovat musel…

Václav IV., Karel IV. a Jošt Moravský – Národní galerie v Praze

 

Že Praha za doby jeho vlády kvetla, to ví každý. Jeho zásluhy, notné vizionářství a manažerské schopnosti jsou bez diskuze. Univerzita, Nové Město, Karlův most, Karlštejn, katedrála sv. Víta…Ale věděli jste, že zavedl církevní svátek Kopí a hřebů páně? Stala se z něj tehdy pouť významnější než ta do Santiaga de Compostela. Její ekonomický efekt bych přirovnala k dnešním Olympijským hrám, když tehdy do Prahy během Velikonoc táhly desetitisíce poutníků.

Ale jaký Karel IV. vlastně byl? Na jednu stranu zbožný, na druhou stranu velice racionální, až možná chladný a podle říšských kronikářů mazaný a lstivý. Ke svým cílům se dostával kolikrát přes mrtvoly…Jako malý kluk vypíchl svému vychovateli oko – my si mysleme, že to bylo omylem. Svědomí ho ale nejspíš tížilo, protože z něj o mnoho let později udělal arcibiskupa a následně kardinála. Ať už to bylo jakkoliv, vyobrazení na stokorunové bankovce si jistě zasloužil!

Karle, děkujeme!

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Wikipedia

 

#PRAHA

One reply on “Karel IV.

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *