Brno, otevři se!

BRNO, BRNO, OTEVŘI SE PRO ČLOVĚKA POCTIVÝHO A VYDEJ MU ČÁST  Z BOHATSTVÍ SVÝHO!

Je ti věta v nadpise povědomá? Kdo by neznal Krkonošské pohádky a s nimi Anče, Kubu, Hajného a Trautenberka! A pamatuješ, jak chtěl chamtivý pantáta získat poklady z kouzelné hory? I ty máš možnost vidět poklady našeho Brna. Ať jsi Brňák teprve chvíli, nebo třeba od narození, tohle si nesmíš nechat ujít! Naše brněnské poklady se všem otevřou druhý dubnový víkend! Že je Brno otevřené až až a že to tady už nejde?

Ve zdejší kotlině to žije od pravěku, s postupnou zástavbou začala vznikat místa, která dávali lidé na obdiv, ale také místa, která si nechávali jen pro sebe. A schovaná jsou dodnes, protože se do nich dostaneme jen těžko – vnitřní prostory budov historických „Tam vás jen tak pustit nemůžeme, to musíte mít povolení!“ i moderních „Bez čipu se ani nepokoušej!“  či atria domů, kolem kterých jdeme do školy či práce „To je soukromá budova, tam se nedostanete!“ . Třeba v takové zrovna bydlíš nebo pracuješ. Můžeš taky omrknout, jak fungují technické budovy nebo co zbylo ze staveb industriálních.

Akce zvaná HOUSE OPEN se koná po celém světě mimo Antarktidy. A po velkém ohlasu loni se koná znovu i v Brně. 68 obvykle nepřístupných budov bude poodhaleno 13. a 14. 4. 2019. A zdarma! Umožní nám, obvykle pouze kolemjdoucím, návštěvu prostor, které jsou jinak v průběhu roku pro širokou veřejnost zavřené. Můžeš se podívat třeba do Grandhotelu Brno a nemusíš se ubytovávat! Byl jsi někdy v Bohunicích po setmění? Vesmírné modře svítící město můžeš objevit zevnitř taky a také všechny jeho sestry –  sdružené budovy CEITECu. Nejstarším místem k navštívení je Dům pánů z Lipé na Svoboďáku, benjamínkem pak kanceláře společnosti Avast, kde nám chrání techniku od roku 2018.

CEITEC | BRNO | CZECH REPUBLIC | Lukas Pelech Atelier

Z průmyslových určitě stojí za vidění Hráz vodní nádrže Brno (ano přehrada). Kdo by odolal ochutnávce v parním pivovaru Hauskrecht? Nezapomeň si tašku od nás!
Nelákají tě technické budovy a chceš trochu romantiky? Kterou z nás by nedostalo do kolen vidět Brno ze střechy naší nejvyšší budovy AZ Tower či střechy Biskupského gymnázia?

Nemáš hlídání? Není problém, je tu program přizpůsobený dětem, kde nikdo nepřijde zkrátka.
Prostě každý si najdeme poklad, u kterého naše srdce zaplesá jako to Trautenberkovo u hory! A tady se nemusíš bát, že bys nestihl včas odejít. To už si nás organizátoři pohlídají.

Pokud tě to zaujalo, doporučuji nečekat až na magické datum akce, protože někde je třeba se na prohlídku registrovat, přece jen kapacitně se ani ta hora v pohádce nerozrostla.
Myslíš, že víš o stavbě, kterou by stálo za to otevřít? Nebo se chceš jako dobrovolník účastnit? Ozvi se organizátorům a nezapomeň jim říct, odkud o této skvělé akci víš. 😉

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Go to Brno, Lukas Plech Atelier

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *