Světoznámá architektka Jiřičná v galerii DOX

Ve dvou patrech centra současného umění Dox, je v plném proudu unikátní výstava světoznámé architekty Evy Jiřičné, a to na počest jejího životního jubilea.

Když se řekne Eva Jiřičná, tak se nejednomu z vás možná vybaví kauza „Kaplický”, ale mě osobně jako úplně první naskočí obraz elegantní dámy s vybraným vkusem, které byste jen těžko věřili její skutečný věk a fakt, že před pár týdny oslavila osmdesáté narozeniny.

Eva Jiřičná v Doxu

Obdivuhodná je nejen celá její úspěšná kariéra, ale hlavně nekonečná energie, se kterou se stále věnuje architektonické praxi ve svém londýnském a pražském studiu. Jak už to tak bývá, nic ale není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Jiřičná se narodila ve Zlíně, kde její otec působil jako “Baťův architekt.” V roce 1968, jen pár měsíců před příjezdem sovětských tanků, odjela na stáž do Londýna za svým tehdejším manželem, kde byla nucena zůstat dalších 21 let a nemohla tak navštívit svého těžce nemocného otce. Během své kariéry musela čelit mnohému – ať už to byl nový život v cizí zemi bez kontaktů, ale taky nedůvěře mužů – ze strany klientů a závistí nejednoho svého kolegy z oboru…

Eva Jiřičná s rodiči coby dítě

A čím je tato nejslavnější česká architektka výjimečná? Rozhodně okouzluje svým citem pro eleganci, jednoduchost, čistotu. Je pro ni typická kombinace skla a kovu a často si z jejich interiérů zapamatujete hlavně schodiště, která jsou v její režii nejen funkční, ale prostor krásně doplňují esteticky. V Doxu uvidíte jedno opravdu dechberoucí, které výstavě jednoznačně dominuje (bylo vytvořeno pro pařížský interiér obchodu Joan & David) a taky nespočet neuvěřitelně vymazlených modelů realizací z celého světa.

Joan & David, London | 1995

Součástí je taky video, kde Jiřičná vysvětluje pozadí a svůj vztah k nejznámnějším projektům. To mě, i jiné přítomné, místy dojímalo k nenápadné slzičce v koutku oka.

DOX

Až půjdete na procházku centrem Prahy, nakoukněte třeba do hotelu Josef v Rybné ulici, který pod rukama Jiřičné vykvetl do zajímavého konceptu dvou propojených budov hotelu s malým  vnitroblokovým parčíkem a prosklenou chodbou uvnitř.

Hotel Josef, Praha | 2002

Rozhodně ale musíte zajít na výstavu, kde je jako na dlani průřez úžasnými projekty, které nadchly celý svět.

22. 3. – 12. 8. 2019

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: facebook – DOX, AI DESIGN, iDnes

 

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *