Kostel nebo postel?

Tady i ticho mluví,
tady ti tvá duše mnohé poví.
Tady slyšíš svoje srdce být,
tady slyšíš rajskou hudbu znít.
Možná tu něco s námi je, možná není,
o tom ale tento večer není….

Jakub Sobotka, Brno

Rýmovačka je o kostelech. Pro mě jsou to magická místa. Pokud chci klid uprostřed velkoměsta, stačí projít dveřmi a rozprostře se vytoužené ticho a mír. Tentokrát to ale byla místa akce a ruchu. V pátek 24. 5. 2019 se konala Noc kostelů. Večer, kdy se nemusel nikdo obávat vstoupit. Večer, kdy jsme se mohli podívat do míst zasvěcených jinému vyznání, kdy jsme nahlédli „za závěs“ do prostorů, která nám jsou jindy utajena. Mohli jsme si užít koncerty, přednášky….prostě klasicky brněnsky „každý si tu našel to svoje“. Letos je sice už za námi, ale nic ti nebrání navštívit některé kostely i během roku. Nebo o pár řádků níže načerpat inspiraci pro rok příští.

Záleží, jak si tuto noc pojmeš. Můžeš se držet v centru a navštívit všechny kostely, což bude taková rychloprohlídka. Nevynechej Petrov, kde je možné podívat se do věží a vidět tak noční Brno. Níže máš mapku možné trasy, aby se ti šlo snadněji.

Samozřejmě si můžeš vytipovat jen některé kostely a v nich se zdržet, základní info včetně programu najdeš v doprovázející brožurce Noc kostelů nebo na webu http://www.nockostelu.cz.

Trasa

Pokud se ti nechce do velkého dění, odhalíš své favority určitě i v částech trochu vzdálenějších centru nebo dokonce mimo Brno. Za návštěvu zcela jistě stojí kostel ve Křtinách, který byl vystavěn podle plánů J. B. Santiniho. Tento jedinečný prostor skýtá mnohá tajemství, která ti odhalí jedině průvodce a počkej si na zvonkohru!

Já letos zvolila variantu s okrajovými částmi Brna. Dovolím si doporučit návštěvu Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Husovicích. Je jedinečným architektonickým kouskem (je na seznamu kulturních památek), a právě tady je spousta míst, která běžnému návštěvníkovi uniknou. Vždy je možnost se na ně a do nich podívat v tento speciální večer. Unikátní jsou i zdejší zvony. A tady ti nabízejí být přímo ve věži, zrovna když budou rozeznívat svá srdce. Takže špunty do uší s sebou a těším se na viděnou! 

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Jakub Sobotka

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *