Je vám vedro? Běžte na Šímu!

Když se spojí Brno (Moravská galerie) a Praha, tak z toho nemůže být nic než malý zázrak!

Pokud máte náladu na trochu té kultury, potom bude expozice obrazů Josefa Šímy ve Valdštejnské jízdarně ideální volba. Nejen díky krásným prostorám, které jsou součástí sídla Senátu Parlamentu, ale taky se tam můžete parádně zchladit.

O Šímovi jsem toho před výstavou moc nevěděla, ale když si člověk něco načte, tak se s celým dílem víc ztotožní a pronikne do hloubky. U nás to funguje tak, že já si všechno načtu, a pak během výstavy dávám příteli erudovaný výklad. Výsledkem toho je, že se otočím a on už na mě čeká u východu. Já jsem ale byla nadšená!

Josef Šíma se narodil v Jaroměři a v červenci uplyne 48 let od jeho smrti. Sice život prožil ve Francii, na Československo měl přesto silnou vazbu. V Brně vystudoval techniku a působil i v Praze. Jako první mě zajímalo, proč se výstava jmenuje Vysoká hra. Jmenovala se tak skupina básníků ve Francii, ve které byl Šíma vůdčí osobností. Jeho dílo sloužilo jako zdroj inspirace pro básníky, kteří k jeho výtvorům dotvářeli texty. Jinak je Šíma nejdražším českým autorem. Běžná cena jeho děl je nad 20 milionů korun, včetně prací na papíře. A taky jako jeden z mála našich umělců dosáhl evropského významu. Palec nahoru za to, že na výstavě je opravdu velké množství prací “posbíraných” z celé Evropy.

P.S. Po dlouhé době mi výstava stála za to, abych napsala pár slov do knihy dojmů..

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *