Plakát 001 – RETRO RETRO A ZASE RETRO

„Hele, mami, tuhle lampičku taky máme,“ ukazuju před lety na obrazovku, kde běží česká komedie ze sedmdesátých let. Možná si taky pamatujete lampičku s oranžovohnědým stínítkem, hnědými kruhy a třásněmi.

„No jo, Simonko, tuhle lampičku ještě mají nejspíš úplně všichni.“

 To, co dnes označujeme jako retro nábytek, bylo kdysi docela nepopulární hlavně proto, že všichni měli to stejné. Na výběr holt nebylo.

Jak už to tak bývá, uběhlo několik desítek let a hle, retro je zase in. Nutno podotknout, že některé kusy svoji pozici obhájily, a dokonce nabývají na hodnotě. Jako třeba ty na naší ilustraci. Umakartové křeslo Jindřicha Halbaly podle návrhu z roku 1933 nebo oblíbená komoda Jiřího Jiroutky U-452. 

V posledních letech hodně mladých lidí nachází zálibu ve starém nábytku a vdechují mu nový život. Jako kluci z NANOVO na pražské Kolbence, kteří si na restaurování retro nábytku postavili podnikání a minulý rok na Designbloku představili oprášenou verzi právě této komody. Zajímavé je na tom to, že se na jejím vytunění podílel původní tvůrce, designér Jiří Jiroutek. Ten komodu navrhl v roce 58 jako řadový zaměstnanec Národního podniku Praha. Koncem 60. let ovšem dostal možnost pracovat pro firmu IKEA přímo ve Švédsku. Po pár letech se vrátil zpět do podniku – jako řadový prodavač a až po revoluci si založil vlastní ateliér na Vinohradech, kde tvoří dodnes.

Opravdu klobouk dolů před energií tohoto 91 letého sympaťáka, který se s vervou do tohoto projektu s klukama pustil, úspěšně ho dokončil a minulý rok staronovou komodu také pokřtil. Teď si můžete parádní skříňku podle původního návrhu koupit a obklopit se tak nadčasovým symbolem bruselského retro stylu.

P.S. Stylovou ilustraci vytvořila naše grafička Romča, která nám v rámci své osobní výzvy jednou měsíčně něco nakreslí, a my k tomu, múzou políbené, vytvoříme text.  Už se taky těšíte na další?

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Bernard Hermant a Kristýna

#ČESKOVKŘIVKÁCH

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *