Šílený hedvábník

Chcete se seznámit se Šíleným hedvábníkem a jeho světovým úspěchem? Get Lost In Prague, teda ne doslova, ale zajeďte do 15. 9.  do Uměleckoprůmyslového musea, které najdete hned naproti Rudolfina. Muzeum má za sebou úspěšnou rekonstrukci za 266 miliónů. V provozu je taky rozsáhlá knihovna s tituly o umění a líná kavárna Času dost.

Nevím proč, ale z nějakého důvodu mě vždycky nalákal výraz „šílený.“  Díky tomu to něco nebo ten někdo nabývá na záhadnosti a nějaké zvrácené atraktivitě. V tomhle případě se jedná o dobře zasloužené přízvisko československého podnikatele s látkami Ziky Aschera, který nás dokonce reprezentoval na olympiádě v roce 1936. Prostě jezdil na lyžích jako šílenec a ve spojení s jeho hlavním oborem vzniklo spojení „Šílený hedvábník.“ Ale to je jen začátek. Když jsem zjišťovala informace o jeho životě, tak jsem byla dost překvapena tím, že stále můžeme objevovat zajímavé osobnosti, které zná svět, ale my ne.

 

“Osobnosti, které zná svět,

ale my ne.”

 

Zika míval s bratrem obchod kousek od Václaváku, oženil se, ale zanedlouho poté museli s manželkou utíkat před nacisty a paradoxně v Paříži a Londýně dobyli svět módy. Spadla mi brada, když jsem se dozvěděla, že vzory na jejich látky vytvářeli takoví umělci jako Mattise, Cocteau, Picasso. Teď o nich dokonce ČT připravuje dokument.

Úchvatnou výstavu, která mapuje život a profesní úspěchy Ziky a jeho manželky Lídy si prostě nemůžete nechat ujít.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *