Plakát 002 – Žádné křivky prosím, pouze linie!

Je nenápadná, dost možná by si člověk všiml spíš té vedle s věžičkami a mostkem z ulice. Jenže u ní skoro vždycky čekají lidé a mačkají spouště. A to tě donutí se zamyslet – proč zrovna tady? U baráku s rovnými zdmi a z ulice to ani okna pořádně nemá. Jenže se jedná o vilu Tugendhat! Právě tento funcionalistický skvost si naše Romča dala do své plakátové výzvy pro Brno hned na 1. místo.

 

Je to symbol Brna

stejně jako Špilberk, Petrov

nebo penis na Svoboďáku.

 

Ráda bych se pochlubila, že jsem měla tu čest už v ní několikrát být. Pamatuji si, jak mě upoutala ta jednoduchost a čistota prostoru. Ale taky jsem si nedovedla představit, že tam někdy bydlely děti. Bylo tam tak prázdno a neživo. Pokojíky byly malé a vlastně nevím, kde si děti v zimě hrály. V létě asi trávily čas venku – jezdily na koních, měly pro sebe krásný park.

Mám odsud tři intenzivní zážitky. Jeden se pojí s českou prohlídkou mého zahraničního doprovodu. Můj tatínek mě v mých asi 15 letech vyslal s dcerou svého kamaráda z Anglie, abych jí ten český výklad překládala, protože v cizojazyčné prohlídce není místo. Taky vás na základce nenaučili slova jako dřevěné vysouvací rolety? 😀
Druhý byl naopak s maminkou, která mě vzala jednou v podvečer na prohlídku a zažily jsme to, co se povede ve vile málo komu! Vidět hořet dominantu celé budovy – onyxovou stěnu. Dostat se do vily je celkem kumšt, teď už jsou do konce roku vstupy zaplněné. Ale dostat se tam a ještě zažít západ slunce, který stěnu prosvítí a „rozhoří“ je opravdu štěstí. A úplně chápu, proč je v podstatě neprakticky uprostřed místnosti a proč byl donátor stavby vily (tchán pana Tugendhata)  ochoten vysolit takovou částku za „dekoraci“.

Interiér Vily Tugendhat

A třetí se pojí s křeslem Barcelona, které je i na Romčině plakátě. Architekt této vily je často uváděn jako spoluautor tohoto křesla (návrh je připisován Lilly Reich) a vila Tugendhat je první, která ho měla ve „vybavení  domácnosti“. Křeslo se vyrábělo jen v malých sériích, takže je dost vzácným artiklem. Pokud po něm ale zatoužíte, google vám pomůže problém vyřešit.

Prý se jedná o nejčastěji zobrazované křeslo ve filmech. Taky si teď na to budete dávat pozor jako já? 😁

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Peas tým, Yasmine Boheas

#ČESKOVKŘIVKÁCH

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *