Na kávu a kubistický věneček do GRAND CAFÉ ORIENT, aneb návštěva Černé Matky Boží

„Zase další kavárna“ řeknete si. Ale co když vám prozradím, že tahle je svého druhu jediná na světě? Divný název domu, kde se kavárna nachází – U Černé Matky Boží, vznikl podle Černé Madony umístěné za mříží na fasádě domu. Proto se domu taky říkalo dům U zlaté mříže. Mrzí mě, že Madona byla spolu s původním barokním domem stržena a teď je na jejím místě replika, i když dost věrohodná.

Grant Café Orient, interier, Rita Chou

Tento vůbec první kubistický dům v Praze byl postaven podle návrhu Josefa Gočára z počátku dvacátého století.  Říká se, že tento extravagantní, ale vlastně perfektně zapadající dům, je opředen magií a taky nespočtem příběhů lidí, kteří se tam v různých obdobích vystřídali.

Je to kavárna, kde na vás dýchne prvorepublikový duch a kde je nepsané pravidlo, že vždy platí muž. Kavárna je v prvním patře a dostanete se do ní po původním – jak jinak než kubistickém schodišti. Interiéru dominuje výrazný lustr, který je původní, stejně tak jako držáky na kabáty a dřevěný bar. Já nejraději sedím venku na balkoně a pozoruju nadšené turisty a průvodce s deštníky.

Grant Café Orient, interier

Kavárna na tomhle místě byla jen prvních 10 let existence domu, potom se zavřela a zpět v provozu je až od roku 2005. V domě najdete i výstavní prostory věnované českému kubismu v režii Uměleckoprůmyslového musea (Ano, tam teď probíhá výstava Šílený hedvábník, akorát v hlavním sídle naproti Rudolfina), různé workshopy apod.

Grant Café Orient, detail

Zapředla jsem rozhovor s číšníkem a ten mi prozradil: „Stále sem chodí pár babiček a ukazují, kde tehdy, když tady byly ještě kanceláře, seděly.“ Taky dodal, že v domě mělo základnu i Gestapo.

Naplánujte si sem cestu, sedněte si v klidu na balkon a třeba si napište, jak toto místo  působí  na vás do peasového bločku.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona, Rita Chou, Café Orient

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *