Stará čistírna odpadních vod aneb tak trochu jiná „sračkárna“

Je rok 1906 a po pěti letech stavebních prací je dílo u konce. Inženýr Lindley se konečně usmívá a spokojeně si prohlíží dosud své nejvýznamnější dílo. Prostor vzbuzuje respekt. Nejen proto, že je to obrovská a taky velice diskutovaná investice 1 860 000 Rakousko – uherských korun, ale taky díky neobvyklé industriální eleganci a majestátní stavební kompozice.

Stará čistírna odpadních vod, Bubeneč

Stará čistírna odpadních vod, Bubeneč

Ano, jedná se o existující stavbu, a najdete ji dokonce v Praze – Bubenči. Pravděpodobně chybí v běžných turistických průvodcích, ale pro mě je to rozhodně místo, kam bych vzala návštěvu, na kterou bych chtěla udělat dojem.

Podzemím jsem procházela s erudovaným průvodcem a řeknu vám, spadla mi brada, a to i přesto, že jsem podle fotek věděla, jak podzemní interiér vypadá.

Stará čistírna odpadních vod, Bubeneč

Nic takového jsme nečekala. Vrátila jsem se na chvíli do dětství a před očima se mi začaly vybavovat obrazy z Rychlých šípů.

Po takovém intenzivním zážitku doporučuji skočit na kávu či drink do Stoka baru, což je vlastně otevřená stodola přetransformovaná na stylový café bar. Určitě nevynechejte ani nadzemní prostory s kavárnou Továrna, kde se konají různé společenské akce.

Kavárna Továrna

Komplex Staré čistírny se nachází bokem od velkoměstského ruchu v bubenečské zeleni a rozhodně má co nabídnout. Pro svoji jedinečnost je vyhledávanou lokací filmových štábů. Prošel se tudy Jack Nicholson i Tom Cruise. Tak na co čekáte? Zarezervujte si prohlídku i vy.

STARÁ ČISTÍRNA

P.S. Doporučuji vyrazit vlakem a vystoupit na zastávce Podbaba, která je hned naproti Staré čistírny.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona, Stará čistírna

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *