CIBULE ve štatlu

Když jsem začala coby adolescentka brouzdat po městě bez dozoru rodičů, tak srazy s kamarády byly jasné: „Ve tři pod hodinama!“.  Všichni jsme věděli, že se sejdeme na Čáře. Pak jednou kdosi přišel s nápadem, že u hodin na nádru a korunu tomu dali na závěr, kdy postavili cibule i v mezitrase – na Svoboďáku. Tudíž, když dnes někdo řekne „sraz u hodin“, tak potřebuji upřesnění.

Pod hodinama na Čáře

Legendární scuky pod hodinama na Čáře jsou opět kompletní. Možná některým bystrým očím neuniklo, že časo-ukazovač byl chvíli pryč. Že má váš doprovod zpoždění? Nevadí, mrkněte na hodiny nahoru – sedí na nich Adam Čekač. Ano, tato malinká soška má své jméno. Autor Václav Sigurson Kostohryz ji vytvořil na své náklady a je to upomínka na lásku, které si často nevážíme. Adam tu totiž na svoji lásku čeká. Takže když tu budete čekat dlouho, nebudete sami a věřte, že Adam čeká déle. Víte, že se na tomto rohu začali lidi potkávat už na přelomu 19. a 20. století? Je to vlastně taková brněnská tradice.

Adam Čekač, Autor Václav Sigurson Kostohryz, Česká

Další hodiny, co mi přibyly do důležitých pointů našeho štatlu, byl špendlík na nádru. Jo, mimochodem, jsou to ty hodiny u zastávek, ne ty u vchodu do nádražní haly. Je to zajímavé místo, protože kolem vás jezdí tramvaje všemi směry, ale přímé okolí hodin je spoji nedotčeno. Podobné místo najdete i na Čáře. Nedoporučuje se to jako místo vhodné třeba pro rande na slepo, protože tím by mohlo skončit – tady cyklují lidi ve velkém.

Špendlík na nádru

A poslední jsou uměleckým skvostem celého Brna. Jsou tu chvíli a už jsou ikona! Jezdí se sem dívat i důchodci z Rakouska na kole (byla jsem u toho). Hodiny na Svoboďáku. Jejich pověst je předchází a zcela určitě pražská památka nemá tolik přezdívek – brněnský orloj (jakože Praha ho má víc jak 600 let, tak my teda taky? ), paní v burce, penis (a všechna jeho synonyma, která vás napadnou). Znáte nějaké další? Však s tím si pohrály i naše holky na peasových předmětech.

C(L)OCKWORK na Svoboďáku

Hodiny jsou aktraktivní zejména tím, že na nich nepoznáte kolik je hodin a že z nich vypadává kulička. Návod na určení času existuje na webu města, takže přeji hodně štěstí, snad budete tam, kde potřebujete, včas! Kulička vypadává denně v 11 hodin a Brno vydává speciální edice ke zvláštním příležitostem. A já tam stát odmítám, takže žádnou nemám!

Cibule = hodiny
Čára = ulice Česká
Scuk = setkání

 

259 Čtěte více

239 Čtěte více

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Magda, Go to Brno

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *