Óda na tramvaj

V Praze ji říkáme tramvaj, v Brně šalina. Pořád je to ten samý vynález, který nepřestanu uctívat.

Po celé Praze se klikatí celkem 559 km tratí a do terénu vyjíždí 715 vozů na 35 linkách.

Věděli jste, že máme jednu z nejlépe fungujících MHD na světě? Já to tušila, ale že patříme do top pěti, to teda rozhodně ne! Metro je skvělé, když spěcháte, ale taková tramvaj, to je vyloženě zážitková jízda. Teda alespoň pro mě. A když jsem začala přemýšlet, proč mám tramvaj vlastně tak ráda, přišla jsem na docela dost věcí. Nejprve ale pár faktů a kousek historie.

Koňským povozům prohánějícím se pražskými uličkami odzvonilo před více než 100 lety a na jejich místo nastoupily elektrické tramvaje. Poděkování a vší úcta patří Františku Křižíkovi, vynálezci, který za tímto přelomovým elektro vynálezem stojí. První linku zavedl už v roce 1891 z Libně do Vysočan, a protože tím všem vytřel zrak, postupně své místní linky začaly budovat i další městské části.

Momentálně je NEJ trasa mezi Hlubočepy a Barrandovem. Je to trasa nejmodernější, s nejdelším stoupáním a jsou na ní dva nejdelší tramvajové mosty se dvěma podjezdy.

Proč miluju tramvaj já? Je to taková moje pojízdná pracovna, kde to víří nápady. Koukám z okna a mozek pracuje na plné obrátky. Víc kreativně než běžně. Sice většinu nápadů zapomenu hned v momentě, kdy se noha dotkne tramvajových schůdků, ale i tak!

Pro ten pocit, když přijdete na zastávku a vaše tramvaj zrovna přijíždí často připomíná euforii bezstarostného dětství. A to, když   je poloprázdná a vy si můžete vybrat strategické místo k sezení a pozorovat spolucestující. Vymýšlet si v hlavě anabáze jejich životů a z malých náznaků hádat vše – od věku, povolání, až po momentální rozpoložení. Jsou to takové žně pro duši.

Nebo když chci na chvíli zapomenout na pěnu všedních dní a ztratit se v knize. Tady doporučuji alespoň poslouchat ohlašování zastávek, abyste se neztratili i vy.

Taška s tramvají patří mezi moje nejoblíbenější, akorát hrozí, že když se ztratíte v Praze, objevíte se třeba v Brně jako já, když jsem v sobotu dorazila na náš první sraz Peasu. Každopádně, kdo by si nezamiloval motiv tramvaje s přelomovým rokem Sametové revoluce?

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *