Werichova vila

To je ale krásný barák, tak tady bych chtěla vážně bydlet, napadne mě při pohledu na tuhle krásně zrenovovanou vilku.

Osobnost herce, spisovatele a dramatika Jana Wericha zná každý, ale už jste se byli podívat na vilu, kde prožil 35 let svého života? V roce 2017 se po letech dokončila rozsáhlá rekonstrukce a její dveře se tak konečně otevřely veřejnosti. Máte tak unikátní příležitost nakouknout pod pokličku života tohoto slavného umělce, kterému je věnovaná rozsáhlá expozice, a zároveň si s hrníčkem dobré kávy a parádními zákusky užijete babí léto na příjemné předzahrádce. No co si víc přát?

Stálá výstava, kterou najdete v prvním patře, je věnovaná dílu a životu Wericha, i když on rozhodně nebyl jejím jediným prominentním obyvatelem. Pochopitelně, když kořeny tohoto malebného domku sahají až do 16. století. V domě prožil nějaký ten čas třeba Josef Dobrovský, Jiří Voskovec, básník Vladimír Holan (jeho odkazu je věnován malý prostor v přízemí, kde žil) a taky lázeňský švihák Zdeněk Wirth, jehož jméno sice není natolik známé, přesto se významně zasloužil o pozvednutí pražského kulturního života během první republiky.

A kde ji najdete? Stojí jen pár minut od Karlova mostu, a když byste spěchali do parku, tak si ji snad ani nevšimnete. Perfektně totiž zapadá do udržované zeleně začínajícího Kampa parku.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Werichova vila, Wikipedia

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *