Pestrobarevný skaut Vojta Č.

Najednou se objevily, své okolí rozzářily, najednou zmizely.
On šel, uviděl prostor a namaloval je.
Já je viděla, měla radost a teď je mi líto, že toho v Brně není víc. Ale našla jsem si jejich autora.

Těch pár řádků výš patří barevným postavičkám „People walking by“ na České (Solniční). Všichni známe první půlku bloku – prodejnu masa a uzenin Steinhauser, párek v rohlíku a ve druhé půlce tak nějak nic a banka. Na pár měsíců se to změnilo, když na nich Vojta Čižmář zanechal svoji stopu. Mě to nadchlo, mám ráda takovou hru s veřejným prostorem. Místa, která potřebují probudit k životu, k naší pozornosti. A Vojta je jedním z těch, kteří se do toho nebojí pustit. Nebál se a iniciativně oslovil vedení města, které jeho nápad podpořilo. Pomohl mu jen jeho kamarád, který to umí se sprejem. Díky jejich spolupráci vznikly osobité postavičky znázorňující je dva, pivaře s krýglem, Johnyho Walkera či erasmáka z Mexika. Poznáš je? 😉 Bílé holubičky nahoře jsou Vojtova intimní záležitost a můžete vidět v jeho tvorbě opakovaně.

People walking by

Postavičky, při jejichž tvorbě si autor nachladil ledviny, teď uvidíte už jen z fotek. Malba je sundána, protože je prostor opět v provozu.

Vojta sám o sobě říká, že je teď hlavně pedagog, který je daleko spokojenější za „katedrou“ (učí výtvarnou výchovu, takže u tohoto předmětu je i tato pozice přehnaná) než byl před ní. Já jako úča říkám, že se mi jeho práce s dětmi moc líbí a někam je posouvá. Však mrkněte na jeho instagram. Je taky rodilý Brňák, kterého potkáte na Bláhovce s Plzní (myslím pivko) nebo na jednom na Drakenu. Můžete znát jeho tvorbu třeba z grafické podoby volební kampaně Jana Špilara či spolupráce s Kociánkou. Teď je jedním z účastníků soutěže Výloha jak Brno. Má svoji soutěžní výlohu na Pekařské, kde se dal dokupy s klukama z Cult of the Road. Výloha ukazuje další část Vojtova života – Skaut a jeho zálibu v přírodě. Rád by někdy zkusil navrhnout vinné etikety a nebrání se dalšímu oživení veřejného prostoru.

A dal nám typ na nové Peas tričko. Tak koukejte kolem sebe a těšte se! 🙂

Napsala: Magda
Zdroj obrázků:  Vojtěch Čižmář a Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *