KINOkultura

Podzim už je v plném proudu, teploty klesají, níž a níž a čas trávený venku se nenápadně zkracuje. Moje nejoblíbenější období roku je tady a s ním i ideální počasí na zavrtání se do kino sedačky. Sepsala jsem pro vás pár tipů na místa, která kromě samotných filmů mají i nějakou jinou přidanou hodnotu. Prostě není kino jako kino.

Kino NFA Ponero

Dalo by se říct, že jsem zarytá odpůrkyně multikin, ale někdy se holt musím přizpůsobit a zajít i tam. Moje návštěva vypadá nějak takhle. Při placení lístků se mírně orosím, a to většinou ani neplatím. U pultu s občerstvením standartně hlásím, že nic nechci a zhnuseně odvracím tvář. Pak už sedím a předstírám spánek u nesnesitelně dlouhých reklam. Čím dýl sedím, tím víc začínám podléhat konzumnímu geniu loci. Voňavý popcorn u nosu a jiskřící bublinky coly by obměkčily snad i sugar free výživového poradce. Pomalu ujídám a upíjím a začínám litovat, že jsem si nekoupila svoje vlastní menu s kelímkem Agry Birds.

Každopádně, je-li výběr čistě na mě, vyhledávám jiné alternativy. Příjemné komorní prostředí, kam se dá propašovat víno a jarní závitky, a samozřejmě kvalitní snímky za přijatelnou cenu.

Kino NFA Ponrepo

Sál najdete v útrobách Národního filmového archivu. Pojmenované je po průkopníkovi kinematografie a majiteli prvního pražského kinosálu Viktoru Ponrepovi. Promítají se tam hlavně filmové klenoty ze sbírek NFA, a to jak české, tak zahraniční. Zajít můžete taky do přidružené útulné kavárničky.

Kino NFA Ponero

Kino v Kasárnách Karlín

V areálu bývalých kasáren je překvapivě nejen kino letní, ale i kino sál, ve kterém budete hezky v teploučku. Lehnout si můžete na lehátko, nebo zapadnout do fatboye a přivést si s sebou i vašeho pejska, kočku, křečka, želvu.  Velkou výhodou je, že filmy běží bez počátečních reklam a v programu najdete většinou cenami ověnčené festivalové filmy.  Lístek stojí 100 Kč.

Kino v Kasárnách Karlín

Lucerna

Tyhle prostory nejstaršího hrajícího kina v ČR nikdy neomrzí. Pokud máte velmi hlasitý smích, tak doporučuju spíš filmy odehrávající se ve Velkém sále. Cena taky přívětivá, kolem 139 Kč.  V Lucerně taky najdete bar, kde víno teče proudem za studentské ceny.

Kino Lucerna, Malý sál

 

Kino Screen Shot

Tohle je po Edison Film Hub další novinka na pražském kino trhu. Zaujal mě tematicky laděný obsah, který jak na svých stránkách hlásá, nepodléhá komerci. Jupí. Třeba se brzy dočkám Godarta, Chabrola, Hanekeho, Aronofského a Polanského. Momentálně probíhá týden zesnulé režisérky Věry Chytilové.

Edison Film Hub

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Kino NFA Ponero, Kino Kasárna Karlín, Lucerna, Edison Film Hub

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *