Co Čech, to pivař

Pivo, pivo a zase pivo. Češi a pivo jsou nerozlučná dvojka, na jednoho člověka u nás padá v průměru 282 půllitrů za rok. V matičce Praze se nachází celkem 18 pivovarů.

 

Říká se, že pivo je levnější než voda. To ale nemusí platit, pokud vyrazíte do centra. Jak už víte od Janka Rubeše – (rozhovor pro Peas), pražské centrum je plné turistických pastí, proto je dobré vědět, kam a proč zajít. Chcete si vychutnat osvěžující orosený nahořklý mok v kulisách míst, kde se psaly dějiny? Není problém! Vítejte v mini pivním průvodci po Praze po pivních chrámech, kam se nemusíte stydět vzít rodiče, spolužáky, ani obchodní partnery.

U Pinkasů

Unikátní prostředí, zejména pokud máte to štěstí, můžete sedět venku. Jedna z nejkrásnějších zahrádek totiž sousedí s Chrámem Panny Marie Sněžné. Ocitnete se tak v jiném světě. Historie této hospody je opravdu bohatá, v druhé polovině 19. století se stala ústředím českého vlastenectví, scházeli se tady Jungmann, Palacký, Šafařík, Masaryk, František Ladislav Rieger.

U zlatého tygra

Další krčma, která o sobě může říct, že se v ní odehrávaly dějiny. S touto hospodou je neodmyslitelně spjata postava Bohumila Hrabala, který tam měl léta svůj štamgastský stůl. Bill Clinton tam dokonce oslavil s Václavem Havlem a jinými prominenty své 70. narozeniny.

 

U Fleků

 Poutní místo pivařů. Stylová restaurace a hospoda u Fleků letos slaví 520 let od založení pivovaru a restaurace. Obdivuhodné je to, že se tam pivo celou tu dobu vaří bez přestávky. Klobouk dolů.  Každý den se tam vypije 2000 půllitrů kultovního nápoje.

Jelínkova Plzeňská pivnice

Tradiční hospoda založená počátkem 20.století, kde budete mít pocit, že se tam zastavil čas, a jen co by kamenem dohodil od Národní třídy.

 U Černého vola

Tato nadčasová „mekka“ kulturního života se nachází poblíž Lorety a Černínského paláce. Prozaický název napovídá, že nepůjde o uhlazený podnik. Jde o lidovou hospodu stojící v samém turistickém centru, ale přesto je Černý vůl hospodou pro místní. Kromě piva, jsou vynikající i všelijaké “prasárničky” k pivu.

Klášterní pivovar Strahov

Tady vás čeká jedinečná atmosféra a lahodné pivo Sv.Norbert, který v minipivovaru sami vaří. Pivovar tam býval už počátkem 17. století a stál v místech toho současného.

Já osobně nemám nic proti tomu si koupit čas od času lahvové pivo domů. Samozřejmě mám na to stylovou pivní výbavu.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: peas team

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *