SLAM aneb poezie jinak

SLAMOVÉ NEJEN BRNO

Vincent van Pedagogh aneb neposloucháš
Tak jen jim pěkně zamávejte a prohlídněte si je z blízka, jež snad ve stejném stavu vrátí se
 a po čem se vám bude stýskat.Když slipy, mikiny a fény v kufru zabalený, snad na věčnost už vystavená bezinfekčnost.


Tak si nastup, milá slečno,

ale jak v autobuse vyndáš ten řízek,

nedojedeš dál než k první bříze……


Toto je ukázka SLAMU od jednoho z mých neoblíbenějších slamerů – Anatola Svahilce, hlídače bublaniny, rozháněče besídek a mistra republiky ve slam poetry.

Cože to? SLAM? Že jste to ještě neslyšeli nebo slyšeli, ale nevíte, co si pod tím představit?
SLAM je druh básnického přednesu, který nemá hranice. Básník přednáší vlastní básně, ať už dříve vytvořené nebo tvořené přímo online před vámi. Někteří slameři a čím dál více i slamerky tvoří básně přímo se zapojením diváků, jiní recitují třeba hlavou dolů nebo ve větvích stromů. Básně nemají dané téma, záleží na okamžiku. Prostě každá akce je jedinečný zážitek!


Slam má neustále se rozrůstající fanouškovskou základnu. Pořádají se v něm soutěže a od roku 2003 i mistrovství ČR.  Mezi naše nejznámější představitele patří Bohdan Bláhovec, Jan Jílek, Jakub Foll, Metoděj Constantine či Dr. Filipitch. Slamerské soutěže se konají různě po republice v kavárnách (no v Brně už i v SONU nebo ve Scale, tady je základna řádná) a přihlásit se může každý!

 ANATOL1


V Brně se dere do popředí i Science slam, který vtipně přibližuje lidem vědecké prostředí. Je to vlastně vědecko – popularizační soutěž, která vám otevře dveře do všech možných laboratoří. Obvykle je možné sledovat přenos i online, takže můžete koukat i s horečkou a čajem. Lajkni si je na FB.

BOHDAN BLÁHOVEC


Teď se blíží vrchol slamerské sezóny 2019 – Mistrovství ČR! To se koná v Praze 7. 12. v Meetfactory. Nechce se vám do Prahy před Vánoci? Tak v tom případě si kupte lístky na kvalifikaci v Brně! Ta bude 20. 11. v ArtBaru Druhý pád. Přijď rozhodnout o tom, kdo bude mistrem ČR!

BOHDAN BLÁHOVEC - Hip Hip / Slam V lese nr 1.17 / Café V lese / 25.1.2017

ANATOL SVAHILEC - Plodná jízda / Slam v lese nr.1.16 / Praha / Café V lese / 20.1.2016

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: www.fullmoonzine.cz, Science slam: FB stránka Science slam MUNI

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *