Můj EKOstromeczech

Učinila jsem hluboké zamyšlení nad vánoční ikonou, vánoční dekorací – vánočním stromečkem. Všude po Brně se objevily zahrádky osvětlené romantickými světýlky s méně romantickou náplní – vánočními stromky z našich lesů. Nebudu tu obhajovat stromky umělé. Možná je to ohleduplnější skrz přírodu i odpad, ale ani já se nechci ochudit o tu krásnou čerstvou vůni. Proto mám svoji živou jedličku v květináči. A vy můžete taky! Ale pozor! Nemyslím to, jak dojede do obchoďáku a tam si koupíte jehličnan v koflíku s pocitem, že v létě bude na zahradě/terase/balkóně. Že si ho opečujete a na příští rok ho máte o kousek větší, tudíž stačí přikoupit pár blýskavých baněk v tom stánku na trhu. Tak to bohužel nefunguje. Tyto stromky nemají kořeny, nechápu smysl, ale prostě jim je uřežou, a tudíž vám stejně v průběhu února uschnou. Takže stejně řešíte kam se stromkem, a pak ještě co dělat s tím velkým květináčem.


Mám jiné řešení! Koupit si sazeničku malé jedličky, kterou můžete na jaře přesadit nebo zasadit. Ať už u vás na „zahradě“, nebo zpátky do lesa! Jedle bělokorá je náš původní strom a bohužel postupem doby nějak vymizela. A když se podíváme na letošní léto a stále pilnější práci kůrovce na smrcích, tak bychom mohli přiložit ruku aspoň takto, ne? Všechno o nákupu jedliček, jak o ně pečovat, co s nimi dál a případně i možnosti výsadby do lesa najdete na webu neziskovky Veronika tady.


Skupinové výsadby jsou moc fajn, potkáte milé lidi se stejným cílem, užijete si chvíli v lese kousek od Brna, takže část jarního výšlapu už máte rovnou za sebou. Super je, že nemusíte shánět žádné nářadí či pomůcky, protože tam vám všechno půjčí. A dokonce si tam můžete koupit i další jedličku k zasazení.


A jedlička je také prima tip pro prarodiče, kteří tvrdí, že už stromek nechtějí. Tento malý živý dárek určitě uvítají. I taková drobnost s pár baňkami navodí vánoční atmošku – vím z vlastní zkušenosti. Babička ji měla ráda. A ač se o jedličku teď už staráme my, tak nám na dvorku roste už pěkných 5 let. Doporučuji předem přečíst, jak se o jedličku starat, ať jí neublížíte dřív, než ji vlastně donesete domů.
Tak pro příští rok by to šlo zeleněji, což? 😀


Napsala: Ekolist a Magda
Zdroj obrázků: peas in heart

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *