Brněnský streetwear – CULT OF THE ROAD

Brněnská freestylová značka, která baví. Yvans a Lubo jsou COTR – CULT OF THE ROAD. Tihle kluci prostě baví. Jejich věci baví. Jejich práce baví. Jejich práce baví je. A ještě vás baví v obchodě, kam mě pozvali na náš pokec. A já se bavila – o nich, o jejich produktech, co už mají za sebou a na co se můžeme těšit!


Kluci, jak COTR začal a kde jste se vzali tady? 

Když se máte potkat, potkáte se. Dělali jsme pro stejnou značku, ale každý někde jinde. Yvans se věnoval grafice, návrhům. Luba pracoval přímo v obchodě, kde mimo klasický prodej přičuchnul k práci brand managera, organizování eventů atd. A protože Brno je malé a o náhody tu není nouze, svedli nás k sobě naši kamarádi. V práci byla svoboda tvořivosti v mezích, takže se nám jednou takhle u piva zrodil v hlavě nápad udělat si věci svoje vlastní. Máme rádi kalifornskou novou vlnu, 90.léta, takže skejt je jedna část, ale promítá se tam i hudba, umění, popkultura, cestování, takže z toho vycházíme. Těžší to bylo s názvem. Z náročného hospodského alkoholového brainstromingu vznikl i konečný název značky CULT OF THE ROAD (COTR) a mohlo se po odeznění kocoviny začít.
Po čtyřech letech punkovýho fungování jsmě začali hledat prostory pro prodejnu a tady to byla jasná volba (Pekařská 32).
Když tento dům začal žít, bylo v tomto prostoru hodinářství. Dnes už tu sice není, ale svoji originalitu si tato místnost zachovala. Nahoře v patře si sice nestoupneš, ale máš výhled na celou prodejnu. 

Snažíme se, co nejvíce věcí vyrábět u nás. Ale něco prostě ještě nejde, naštěstí se to lepší. ” 

Kdo vám dělá grafické návrhy na věci? A kde věci vyrábíte? 

Návrhy dodává nejčastěji yvans, který dělá takový basic, který to všechno drží pohromadě, ale spolupracujeme i s dalšími grafiky, kterým necháváme dost volnou ruku. Samozřejmě máme své hranice a ne všichni mají ty zkušenosti a jejich návrhy je možné převést na potisk. Máme v nabídce trika, košile, bundy, mikiny, cropy, čepice…Všechno máme v e-shopu. Snažíme se o dodavatele v rámci ČR. Když toto náhodou nejde, snažíme se najít dodavatele co nejblíž. Takže evropská spolupráce.

A teď ty akce u vás. Jak jste přišli na nápad pořádat brunche? 

Ty mají dobrou historii. Začínaly jako večírky, ale jak asi dopadne večírek ve fajn společnosti? Ráno je na prodejně smrad, bordel….Další level bylo promítání filmů, které stejně skončilo večírkem. Takže pak se zrodila myšlenka na brunch a otevřenou prodejnu. Někdo něco donese, ochutnáváme, pokecáme, omrknou se věci, je to fajn den a setkají se naši příznivci a přátelé. 

Jaké jsou vaše plány do budoucna? A budou i šaty pro holky? 

Rádi bychom, aby se COTR rozšířil i do dalších měst. Teď jsme v Brně, a tady chceme zůstat, a v Praze. Bylo by super se tam objevit ve více prodejnách. V rozšiřování nám pomáhá e-shop, ale stěžejní je stále kamenná prodejna tady.
yvans: Přijde mně zajímavý (a lehce nepochopitelný), že se snažíme dělat hlavně dobrej lokální obchod se streetwearem. Na začátku je oblečení, který často nemůžeme nikde pro sebe sehnat, tak si ho vyrobíme, a to že kolem nás je nějakej kruh známých, kteří to mají podobně, je pro nás mnohem příjemnější než sledovat trendy a vyrábět to, co je zrovna v módě, tak abysme se zavděčili co nejširšímu okruhu lidí. Proto vlastně nejsme schopni pracovat, tak jak to hodně značek dneska má, s nějakýma influencerama apod. I když nám často tito lidi píšou. Jasně, mohli bysme jim poslat dvě trika a kulich s tím, že to dají na svůj profil, kde mají 90k followerů, ale tím by se to kouzlo celý rozbilo a asi by nás to přestalo v ten moment bavit. Máme svoje “influencery”, lidi kteří se nebojí dělat věci po svým, mladý podnikavý lidi, kteří jdou za svýma snama, a tím sice nemotivují žádný masy, ale třeba jen svoje blízký okolí, nebo často i sebe navzájem. Insta modelky a populární osobnosti nás nikdy nevzrušovaly. Nepotřebujeme mít ten okruh fanoušků až tak obrovskej, kvalita je prostě důležitější než kvantita, i když se to obchodně zdá jako nesmysl, bereme to jako pevný základy každýho našeho kroku.

Jo! Šaty budou! Dokonce už jsme jedny měli. Nějakou dobu jsme si s tou myšlenkou pohrávali, ale nemohli najít, to co chceme. Pak v nich přišla kamarádka, ptali jsme se, kde je vzala. Ušila si je. Tak nám jich pár našila, ale teď je na mateřské. Makáme na tom dál, ale je to dost složitý. Každá chcete jiný střih, toto je moc uplý, toto je moc volný. Ale na jaro něco plánujeme.

Vozíte si něco z cest?  

Luba: Já obvykle vozím nějakou pochutinu. Nejčastěji nějaké místní pivo. 
yvans: Já si většinou vozím magnetku. Chodím do suvenýrů a tam vyberu tu nejhnusnější, co najdu. 😀 (Naši nemá. Je to dobrý holky. 😀 ) 

Já si většinou vozím magnetku. Chodím do suvenýrů a tam vyberu tu nejhnusnější, co najdu. 😀

Brno je stejně nejlepší. Žil jsem ve více městech, i v zahraničí, ale tady to mám prostě rád. Brníčko milovaný


Mrkni a e-shop COTRu nebo si je najdi na instáči @cultoftheroad, kde uvidíš celou boží kolekci. 


Mě osobně by původně nenapadlo do takového obchodu jít, co bych já městská pipina dělala v obchodě se skatovým oblečením. Ale opak je pravdou! Jejich mikina je ta nejlepší, jakou jsem měla. A na čepice nedám dopustit. A ještě jako přídavek výběr věcí v obchodě rovnou s prodavačem, který se vám věnuje a „schvaluje“. Takže já vždycky odcházím s nálepkou (jejich autorskou), pocitem, že mi to sekne, pomohl s výběrem chlap, podpořila jsem brněnskou značku a celkově českou produkci! Však se stavte! Co mě ještě přimělo se tam mrknout je výloha. Kluci v ní vždycky mají něco navíc, co vás láká. Aktuálně je to výloha od Vojty Čižmáře, který zde má svou vítěznou instalaci ze soutěže Výlohy jak Brno (o této soutěži tu mám článek z dřívějška).

 

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: COTR instafram, @jan.kovy, retailoko.cz a Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *