Petr Sís – O létání a jiných snech

Grafik, ilustrátor, autor knih i filmů, první československý Dj– Petr Sís. Takový český Leonardo da Vinci 20. století – na co sáhl, to se mu povedlo. Jeho tvorbu najdeš v knihkupectví, na obalech LP, na Letišti Václava Havla a teď taky v pražském DOXu ve výstavě O létání a jiných snech. 


Svobodu dnes bereme jako samozřejmou hodnotu. Pro Petra Síse to tak ale není. Svobodný mohl být jen ve svém vlastním světě, který si stvořil, namaloval, vypsal.

Já jsem měla možnost Sísovu výstavu v Praze navštívit. Těžko se mi představuje lepší prostor pro takové vystoupení než je DOX. I název této akce je přesný – O létání a jiných snech. Je to jak procházet nakresleným snem. Ztrácíš se v bludišti, které tě vytrhne z reality. Sís o svém díle říká, že se jedná o vizuální poezii, a je to více než přesné.  Díky němu si tu lítáš z patra do patra, pořád objevuješ další a další obrazy, koláže, plastiky až jsi najednou venku pod vzducholodí. A pak se tímto snem vracíš zpátky do reality.

Videoklip pro Boba Dylena, spolupráce s ženou amerického prezidenta, dílo pro Amnesty International. WOW!

Kromě skvělé přehlídky díla Petra Síse jsem se tu spoustu věcí dozvěděla i o něm. Přišla jsem si dost trapně, moc jsem toho nevěděla. Přitom u maturity byla otázka regionální autoři dost strašák. Chápu, že máme vzpomínat díla i těch, co nám je tu zanechali, ale proč vím tak málo o někom, kdo je světoznámý a díla stále zanechává? Tak uznejme – držitel berlínského Zlatého medvěda za krátký animovaný film Hlavy, italské Ragazzi Award, newyorskou cenu za nejkrásněji ilustrovanou knihu dokonce sedmkrát, je držitelem ceny Hanse Christiana Andersena za celoživotní tvorbu.

Taky si ho najal Bob Dylan, aby pro něj natočil videoklip k písni You Gotta Serve Somebody. Po smrti Václava Havla nakreslil do novin obrázek letícího muže s červeným srdcem. Tento obrázek se stal inspirací pro vytvoření tapisérie, kterou můžeme teď vidět v DOXu, jinak třeba na pražském letišti. A víš, kdo ji zasponzoroval? Hudebníci Peter Gabriel, Sting, členové kapely U2 a umělkyně Yoko Ono.

Už dlouho jsem neměla z výstavy takový osobní intimní zážitek. Takže ji doporučuji! Pokud se ti nepovede na výstavu dostat, nezoufej. Mrkni na jeho knížky, které vyšly jak v češtině, tak i spoustě cizích jazycích, zhlédni oceněný film a vyčkej na dokument o něm, který natáčí jeho bratr. Ten musí stát za to, když samotnému Petrovi volala i Jacqueline Kennedyová Onassisová a chtěla, aby pro její nakladatelství vytvořil knihu o Praze, ne? Ano, vyšla. 🙂 

 

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: DOX, bostonglobe, Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *