V Brně s Lake Malawi

Kdy jindy odchytnout reprezentanta na Eurovizi než v karanténě, kdy musel domů. Jeroným Šubrt z kapely Lake Malawi tráví čas s námi v Brně. Pro mě je taková paní Colombová, takže jsem se rozhodla ho trochu poznat. Je neuvěřitelné, kolik práce má i teď v době “nic nedělání”, ale chvíli si pro mě našel. 🙂

 

Jeroným Šubrt

Co je pro tebe Brno, jaký máš k němu vztah? Kam se tady rád vracíš?

Já žiju v Brně celý život a co se týče bydliště, tak jsem se vždycky pohyboval pouze v trojúhelníku vymezeném ulicemi Veveří, Údolní a Úvoz. Takže pro mě je domovem právě tato část Brna-střed. Mám rád ulice jako Jiráskova nebo Gorkého, Špilberk, Kraví horu, procházky Masarykovou čtvrtí. A i když hodně cestujeme, tak jsem nebyl pryč nikdy déle než měsíc a vždycky se těším domů. V Brně je pro mě tak akorát klid.

V Brně mám rodinu, kamarády, to je nejpodstatnější.
Teď jdu na koncert nejčastěji na Flédu, do Sona nebo do Kabinetu múz.

Co by ti v Brně chybělo? Bez čeho by pro tebe Brno nebylo Brno. Máš místa a podniky, kam zamíříš, když máš možnost?

V Brně mám rodinu, kamarády, to je nejpodstatnější. Co se týče konkrétních podniků, tak se to v pravidelných dvouletých cyklech obměňuje. Stejně jako třeba hudební kluby, jako teenager jsem chodil na Melodku nebo na Skleněnou louku. Když jsem více hrával jazz, tak v Metru, na Šelepce, U kouřícího králíka nebo třeba v Music Labu.  Teď jdu na koncert nejčastěji na Flédu, do Sona nebo do Kabinetu múz.

V čem je pro tebe Brno jedinečné? A co ti tady naopak chybí, mohlo by se zlepšit?

Brno je podle mě specifické svou velikostí. Oproti Praze a především v evropském kontextu je Brno vlastně malé město a co se týče sociálních vazeb, tak je to spíš taková větší vesnice. Už od mala jsem slýchal takovou otřepanou prupovídku, že když se v Brně potkají 2 lidé, kteří se předtím nikdy neviděli, tak po 5 minutách konverzace najdou alespoň 3 společné známé. A v praxi se mi pak mnohokrát ověřila. Zároveň je tu spousta vysokých škol, a tudíž studentů (i zahraničních), takže Brno není až tak zakonzervované a pořád se tu v rámci možností něco děje.

Daří se ti sledovat brněnskou hudební scénu? Je někdo, s kým bys rád spolupracoval? Je místo, kde by sis tu chtěl zahrát a ještě se to nepovedlo? 

Jde o to jakou scénu. V Brně se toho odehrává docela dost na mnoha frontách, takže většinou zaregistruju až ty výraznější počiny, anebo věci z prostředí, ve kterém jsem vyrůstal, a kde se pohybují moji známí. Takže tak po očku sleduji kapely jako třeba Ghost Of You, Acute Dose, po dlouhé době vydali singl Voodoyoudo, elektronickou scénu okolo BASTLU (výrobce modulárních syntezátorů) apod. Taky zde ale třeba vyrůstá generace takového toho smutného r&b /rapu, kde z Brna nejvíc ční třeba Stein27 nebo Calin. Zrovna třeba s Calinem se Albert asi před 5 lety potkal, když Calin ještě vůbec nebyl známý. Tehdy byl student gymnázia, kde dělal Albert besedu a na konci si spolu zazpívali Your House jako dárek pro jeho tehdejší přítelkyni nebo tak nějak. To mi jen potvrzuje, jak je Brno malé a propojené.

Používáš hantec? Jaká slova?

Přiznám se, že hantec nepoužívám a v mém blízkém okolí ani nikoho takového neznám. Ale čas od času si přečtu něco na KKRD Boys nebo dříve na články prigl.cz, kteří asi nebudou úplně pravověrní a hantecem se spíše inspirují, ale některé výrazy mi i tak vykouzlí úsměv na tváři.

Vozíš si něco z Brna vždycky s sebou? A obráceně – máš něco, co si vždycky vozíš z cest? Sbíráš něco?

Na suvenýry mě moc neužije, většinou mi přijdou jen jako zbytečné lapače prachu. Ale zároveň si uvědomuji, že ne každý to má stejně a přátelé i rodina často ocení, když si na ně vzpomenu a něco přivezu. Snažím se to tedy redukovat na praktické dary, a ačkoliv na to nejsem pyšný, tak poslední dobou jsem začal z cest vozit i nějaký lokální alkohol. Takže loni jsem si z Polska, Ruska a Ukrajiny dovezl po lahvi vodky, ze Španělska a Izraele zase víno. Opačným směrem, tedy z Brna, si vždycky vozím jen baskytaru.

Když vidím tu cestu s kapelou, tak mi to přijde jak hudebníkům sen. Jaká to vnímáš ty? Jaké máš plány dál? Co nějaká písnička Brno? Máte NYC, Paris, Prague… 😀

 Já jsem hrozně vděčný za to, co jsme všechno s kapelou odehráli a zažili. Teď se                   soustředíme na nahrávání alba Stuck in the 80s, které bychom chtěli na podzim vydat a doufáme, že budeme moct 6.11.2020 odehrát náš zatím největší koncert v O2 Universum, v Praze, který k albu připravujeme.

Jinak Albert v Brně strávil spoustu času a určitě se tím při psaní skladeb nechal hodněkrát inspirovat, ale zrovna název Brno podle mě není moc libozvučný.

RYCHLÝ VÝBĚR: 

Starobrno

Hauskrecht

Plzeň, ale v Brně na Bláhovce.

Lužánky

les

postel

Pizza z Čáry (okno) (to snadnení pizza, ne? Já ji měl jednou a je to spíš slaná buchta)

italská pizza

těstoviny

FC Zbrojovka

HC Kometa (to je totiž jediný ze zmíněných klubů, na jejichž zápase jsem kdy byl. Tehdy ještě hráli první ligu a o titulu se v té době jen snilo)

Technika Brno baseball

Vánoce na Zelňáku

Vánoce na Svoboďáku

Vánoce na Moraváku Ani jedno. Vánoce ideálně mimo davy lidí.

Kolo

Inline

skateboard

Steak

hamburger

salát

Lyže

Běžky

Snowboard Ani jedno, zimním sportům neholduji.


Tady je Lake Malawi YouTube channelweb, kde najdete texty k songům.


Co víc si přát! Těžko by mě po uzavření doma napadlo, že se mi povede udělat rozhovor. A ještě s Jeronýmem. Připadám si jak malá holka, které se splnil sen. Snad jsme vám tu karanténu zpříjemnili a už víme o paní Colombové z Lake Malawi něco víc.

 

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: ??

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *