Praha na vodě

Přízvisek, kterými Praha oplývá, je mnoho. Jistě, všichni známe Prahu jako matku měst, Prahu zlatou, stověžatou, magickou…To jsou ty nejznámější přívlastky pramenící z její historie spojené s alchymií na dvoře Rudolfa II.

Dlouho jsem si myslela, že už mě nic nepřekvapí a často jsem si dělala vrásky s tím, jak tady najít kus něčeho „svého.“ Něčeho, co bude na hony vzdálené turistickým trasám a proudům cizinců. Díky bohu za ně – ekonomika je nadšená, nicméně člověk, který tady žije už méně. Snadno si v těch davech můžete připadat jako nevítaná návštěva.

Tohle všechno se nedávno zlomilo, když jsem objevila pro mě dosud skrytý svět, který jsem sice tušila, ale nikdy jsem se s ním nestřela tváří v tvář. Svět, který mi Prahu ukázal ještě v jiném světle a já jsem po dlouhé době pocítila závan domova, přívětivou náruč často odměřené adoptivní matky měst.

Objevila jsem Prahu na vodě.

 

Prahu z tekuté perspektivy – pohledy na odrážející se vodní hladinu na kamenných kvádrech mostů v jarním sluníčku, na malé ostrůvky, kde se skrývají skupiny prvních nadšenců v plavkách i rodiny se psími miláčky. Plavba na malém člunu, který jsem po požití jednoho Cideru pojmenovala Opilý koráb mi ukázal malebné soukromé přístavy a vlastně nahlédnutí do intimního světa jejich majitelů. Kus udržovaného trávníku s malou chatičkou, venkovním posezením, a dokonce s ohništěm. Před ním ladně zaparkovaná loďka s malým grilem a zásobou dřeva na palubě. Samozřejmě s nepřehlédnutelným, krasopisně psaným jménem paní nebo slečny lodě.

Zarazila jsem se, když jsem po důkladném zkoumání naší polohy poznala vlastně trasu nedaleko od domova – na pevném břehu Vltavy, a dům, jehož podobu jsem si ze silnice (Povltavská) mohla vždy jen domýšlet a který je v celé kráse vidět právě jen z vody. Neuvěřitelné, jaká krása se skrývala za svodidly a zaprášenými křovinami.

Určitě jsem objevila už dávno objevené, ale pokud jste Prahu na vodě nezažili, vyražte na Holešovický přívoz, který vás zaveze na Střelecký ostrov, Rohanský ostrov a zase zpět do Holešovic. Můžete vyrazit jen tak s Peas plátěnkou a Lítačkou v kapse – netřeba speciálního lístku, nebo si půjčte loďku sami a udávejte směr vašemu korábu.

PAROPLAVBA

259 Čtěte více

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona, fotka zastávky Paroplavba

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *