gALErie venku

Do galerie v krásném letním počasí? To se ti asi nechce. Možná při náhlé letní průtrži. Kvůli umění se ale nemusíš v Brně zavírat dovnitř! Naopak! Vezmi naši plátěnku a vyprav se objevit umění v centru.

Galerie Šilingrák

Zajeď šalinou na Šilingrovo náměstí, kde se před tebou při výstupu z ní objeví venkovní galerie Šilingrák. Teď tam na tebe vycení zuby Žraloci. Dříve tam přiletěli magičtí havrani (Hejno), pak je vyměnily dravé kočkovité šelmy (Smečka). Zdejší sochy nabízí spoustu zábavy. Kromě uměleckého hlediska je ocení i děti či odvážlivci – na sochy je možné si sednout, prolézt si je, meze si klademe jen my sami, že? 😉 Autorství patří Michalovi Gabrielovi. Sochy postupně ztělesňují živly – Havrani vzduch, Šelmy zemi a Žraloci vodu. Jaké zvíře pro tebe symbolizuje poslední živel?

Michal Gabriel

Pak může tvá galerijní výprava pokračovat dolů z kopce na Zelný trh, kde si můžeš koupit sváču od lokálních farmářů, ochutnat skvělou zmrzlinu a aby ti nespadla, tak se zastavit uprostřed u chráněné památky ČR. Barokní kašna Parnas. Čím zamachruješ? Skála uprostřed ukrývá Herakla, na vrcholu kašny je alegorie Evropy, která majestátně stojí nad přemoženým drakem. Tři sedící ženy na bocích ztělesňují tři starověké říše – Řecko, Babylon a Persii. O pár kroků níž uvidíš sochu Mozarta, který tě zve do divadla Reduta. Socha měří skoro 2 m a její hlavu dospělého člověka doplňuje dětské tělo.

Zelný trh

Pěkně po vrstevnici se dostaneš k místu opředeném pověstmi – ke Staré radnici a jejímu portálu, brněnskému drakovi a legendárnímu kolu.

Tvá cesta může pokračovat na Náměstí Svobody. Na tomto místě, kde se setkává 7 ulic, které propojují celé město, nepřehlédneš brněnský orloj. Tento časostroj, který nese i spoustu nelichotivých přezdívek (s jednou z nich si pohrály i naše grafičky na našich výrobcích – poznáš ho? 🙂 ), má připomínat hrdinný postoj Brňanů za třicetileté války. Další upomínkou na naše dějiny je morový sloup jen o pár metrů dál. Jak jeho jméno napovídá, má upomínat mor, který Brno sužoval ke konci 17. století.

Jednou z ulic dojdeš na Moravské náměstí. Můžeš se tu vyfotit pod sochou geni(t)álního markraběte Jošta, o němž se můžeš dočíst v jednom z mých předchozích příspěvků. Hned naproti je socha Spravedlnost a v parku přes silnici, jako když za horkých dnů najdeš, osvěžující kašnu, kde se můžeš projít bosky.

Jako 1. venkovní „galerijní“ várka to stačí ne?

Dům umění

Pokud tě umělecká procházka zaujala, mrkni na web Domu umění. Ten již několik let pořádá BAO = Brno Art Open. Každý rok předkládá nový pohled na umění ve veřejném prostoru.

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Galerie Šilingrák, Earch, Martin Vlček, Dům umění, TIC Brno, Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *