Enjoy the ride with Masaryk

Jsem Brňák jak poleno, rozuměj od narození.

Ovšem ale to, co se tu letos děje okolo mě, je mazec.

Třeba tento týden jsem si šla vyzvednout přes Moravák svoji zásilku od naší skvělé grafičky Romči (mimochodem máte se na co těšit) a najednou stojím před obrovskou prolízačkou. Jak jsem záhy zjistila, není to průlezka, ale model od Maxima Velčovského, který se touto dětskou parkovou atrakcí inspiroval. Jeden z nejznámějších českých designerů vytvořil z „potrubí“ bustu našeho prvního československého prezidenta. Model byl poprvé vystaven v rámci festivalu RE:PUBLIKA, který v Brně oslavoval 100 let založení republiky. Sám autor o něm řekl, že se chtěl odprostit od klasického pomníku, jak jsme zvyklí. Je to pro něj živý objekt, který je součást veřejného prostoru, do kterého můžeme vstoupit. Chce, aby se člověk stal součástí příběhu TGM. Bohužel hned vedle je cedulka s oznámením, že vstup na exponát je zakázán. Zatím se mi nepovedlo uchopit myšlenku autora a zákazu galerie dohromady. 😀

Pomník TGM od Maxima Velčovského

Rok 1919 musel být v Brně velká jízda. Mezi jubilanty patří třeba naše univerzity Mendelova a Masarykova. Kdo nás už chvíli čte, ví, že TGM se 20 let snažil o založení této univerzity, proto také nese jméno po něm. Kdyby vás k tomu zajímalo víc, zajděte do Moravské galerie, kde se koná až do začátku podzimu výstava.

Dalším jubilantem je tzv. Velké Brno. Tedy v podstatě podoba Brna jak ho známe dnes. Před 100 lety došlo totiž oficiální cestou k přidružení do té doby 21 samostatných obcí např. Bohunice, Jundrov, Kohoutky, Židenice a ty dnes známe jako městské části. V rámci těchto oslav probíhá spousta akcí, z hodin na Svoboďáku vypadává speciální kulička, konají se tematické prohlídky, byla vytvořena speciální webová aplikace, která vás provede městem v roce 1919. Všechno a ještě něco navíc je na webu Brna.

Pomník TGM, Moravské náměstí, Brno

A abych doplnila název tohoto článku a tašku na fotce – MHD Brno slaví letos dokonce už 150 let. Takže naše plátěnka je něco jako upomínkový předmět na ta letošní výročí.

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *