Medový Mendel

Julie

Všichni známe Gregora Johanna Mendela jako vědce a objevitele základů genetiky, kde hlavní roli hrál i náš „peas“ (naše logo). V souvislosti s Leošem Janáčkem jsem psala o jeho roli učitele a opata v Brně. Vzhledem ke křížení hrachu člověka napadne, že měl blízko k přírodě (jako první popsal úkaz tornáda) a k zemědělství, ale věděli jste, že byl taky včelař? A nebyl by to on, kdyby jeho záliba neměla ještě přidanou hodnotu. Mendel se třeba zasloužil o vysazení květin vhodných pro včely v kopci ke Špilberku. Měl svá vlastní včelstva, která podroboval různým podmínkám a jeho výsledky se řídí včelaři dodnes např. že pokud se ve včelstvu objeví nemoc, je třeba ho zničit celé a úly dezinfikovat.

Tento pan včelař tam bude taky!

Zabýval se také podmínkami k jejich zimování či bádal v oblasti křížení různých druhů včel. Pokud byste se chtěli podívat do Mendelova včelína naživo, tak je potřeba rezervace v Mendelově muzeu. Nebo se zúčastnit festivalu MENDEL JE…..VČELAŘ, který se koná u příležitosti jeho narozenin (20.7.) o víkendu 19. – 21. 7. 2019. Festival probíhá zejména na Medláku a jde o 3 nabušené dny plné jídla, hudby, poznávání (odborné přednášky), workshopů pro děti i dospěláky a možností dostat se tam, kde je to normálně VIP. S Mendelem se ale setkáte i na Hvězdárně Brno, v brněnské ZOO, v knihovně J. Mahena či v botanické zahradě nebo VIDA centru.

Většinu aktivit je lepší rezervovat, takže mrkněte na web festivalu, vyberte kde kdy a co a dejte rezervačku.  A nezapomeňte naši plátěnku a sešit na poznámky! 😉

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *