Poslední týden festivalu Letní Letná je tady!

Přinášíme exkluzivní informace o nadcházejícím představení Kolaps, a to přímo od principála domácí skupiny akrobatů Losers Cirque Company Petra Horníčka. Měla jsem možnost ho při jeho nabitém programu alespoň v krátkosti vyzpovídat.

Konec prázdnin se nezadržitelně blíží. S tím nic nenaděláme, ale co můžeme udělat, je dát vám skvělý tip, jak si zvednout náladu a jak se na chvíli dostat za hranice všedních dní.  Přiznejme si, že to v době, kdy nad La Manchem lítají flyboardy, jako by se nechumelilo, není jen tak. Pojďte se podívat na mezinárodní festival nového cirkusu Letní Letná, který tento týden vrcholí, a nechte se překvapit.

Asi jste zaznamenali přímý přenos dechberoucího přechodu exotické artistky po laně napnutém ve 35 metrech nad zemí. Francouzská provazochodkyně Tatiana Mosio Bongonga (ze souboru Cie Basinga) bez jediného zaváhání přešla od Právnické fakulty až do Letenských sadů. Takhle velkolepě pořadatelé zahájili už 15. ročník oblíbeného festivalu.

Co to vůbec nový cirkus je? Je to vlastně tradiční cirkusové uměni vyšvihnuté o mnoho úrovní výš. Od kostýmů přes samotný příběh, hudbu až po takovou práci s lidským tělem, že na chvíli zapochybujete, že i akrobati patří ke stejnému živočišnému druhu jako vy.

Podařilo se mi krátce vyzpovídat Petra Horníčka, který před lety jako člen dua DaeMen, vyhrál soutěž Československo má talent a v současné době je v čele úspěšné skupiny akrobatů Losers Cirque Company, která na festivalu nemůže chybět. 1.9. ve 14:00 se můžete přijít podívat na jejich představení Kolaps.

 

Čím jste se při vymýšlení konceptu inspirovali?

První inspirací byly testovací figuríny v automobilovém průmyslu a crash testy. Líbili se mi zpomalené záběry při těchto testech, kdy manekýn prochází určitou deformací, tedy kolapsem. Z toho pak myšlenky pokračovaly směrem k lidem a jejich osobním kolapsům. Na závěr se dramaturgie posunula k životním kolapsům nejen jedinců, ale celé společnosti. Snažili jsme se vyjádřit kolapsy, které nás nejen ničí, ale také ty, které nás posouvají a nutí jít dál a dál. Zajímala nás podstata kolapsu a to, co to udělá s jedincem a společností…

 

Jak dlouho jste představení nacvičovali?

Inscenaci jsme připravovali rok. Prvního půl rok řešíme s režisérem a choreografem scénář. Na začátku je idea, kterou se pak společně snažíme naplnit. Mezitím akrobaté již na trénincích hledají nové prvky a sekvence, které by chtěli do představení zařadit. Trénování takových prvků zabere i několik měsíců. Specializujeme se na skupinovou akrobacii, a tam je potřeba, aby celý tým věděl, co kdo dělá a všechny náročné triky byly pod kontrolou. Na Kolaps jsme do našeho týmu vybrali nováčky, které bylo též potřeba zaučit a připravit jak akrobaticky, tak herecky pro tuto show. Další tři měsíce jsme se více soustředili na vybrané prvky a pořád dokola trénovali. Poslední 3 měsíce před premiérou je intenzivní příprava choreografií a spojování připravených sekvencí do celku. Nakonec pan režisér představení upravuje po dramaturgické stránce, aby bylo pro diváky co nejvíc pochopitelné.

Proč Kolaps vidět?

Představení Kolaps je hlavně akrobatická show, kde se na scéně ukáže 10 akrobatů. Během celé doby ji hudebně doprovází kapela, ve které hrají na kytaru i skladatelé hudby pro představení, Vladimír Mikláš a Josefina Žampová. Dále představení dokreslují animace a světelný design. Myslím, že se divákům při některých tricích bude tajit dech. Náročnější divák má možnost v jednotlivých obrazech hledat naše sdělení.

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Losers Cirque Company

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *