Výlohy jak Brno!

Tak to tu ještě nebylo! Soutěž výloh v Brně!

Tento nápad vyrostl v hlavě Alexandry Georgescu (studio KOGAA) a Veroniky Rút Novákové, autorky Manuálu dobré praxe. Manuál nabádá provozovatele v Brně – střed, aby své reklamní poutače ukáznili a podpořili jimi duch brněnského centra. Teď se projekt vyvinul do inspirativní části, která se snaží ukázat, že design výloh může být zábava a stojí za to mu věnovat pozornost. Přípravy jdou do finále, takže se počítá každá minuta, Veronika si ale vyšetřila trochu času, aby mi odkryla pokličku přísad akce.

Veronika Rút Nováková

 

Veru, kde se vzal na nápad na tuto soutěž?

Soutěž jsme s Alexandrou vymyslely přímo tady v Brně. Ve světě se přehlídky designu obchodů samozřejmě už konají např. Chelsea in bloom v Londýně. My jsme chtěly speciální akci na míru Brnu, jeho obchodníkům a lokálním designérům. Ne jen marnivou akci, po které se všechno vyhodí. Všichni designeři měli v zadání podmínku respektovat marketing obchodníka a jeho potřeby. Výlohy si mohou po soutěži zúčastněné podniky nechat. Také bylo v zadání myslet na ekologii, proto se designéři zabývali také zero-waste a upcyklací.

 

Před proměnou – ZOO Krmiva

 

Jak práce probíhá?

Obchodník vždycky potřebuje prezentovat určitý typ zboží a designér s tím musí pracovat. To je vlastně na designu to nejzábavnější a tím se taky liší od umění  – pracovat se zadáním klienta, zdolávat problémy a překážky. A těch designéři vždycky řeší fůru. Když koncept nefunguje, je potřeba ho rychle přepracovat, instalace se musí vejít do výlohy na míru, nesmí spadnout a rozbít produkty. Další omezení byly peníze. Designéři měli stanovený rozpočet, který nesměli překročit. A tam opravdu hodně prověříte kreativitu a schopnost makat pod tlakem. Jsem nadšená, že do toho ti lidé šli a porvali se se vším. Účastní se 8 obchodníků s 8 designery.

Před proměnou –
Polagraph

 

Jak jste tyto podniky vybíraly?

Snažily jsme vybrat obchody s různým zaměřením. Zverimex vedle chemikálií a mladé módy. Ne jen místa, kde byste design čekali. Podmínkou pro účast bylo, aby měl obchod vnější značení v pořádku a designér se mohl soustředit na kreativní zpracování výlohy.

Před proměnou – Cult of the road

 

Jak proběhne soutěž?

Soutěž začíná v pátek 6. 9. 2019 v 18. hodin procházkou po všech realizacích, kde budou designeři představovat své výlohy. Téměř každý shop má svůj opening, kde budou ochutnávky, občerstvení a všechno možné. Start je na Orlí 14 v ZOO plus, zakončíme to na Pekařské v Cult of the road. Vstupné je zdarma a přijít může každý. Koneckonců propojujeme zverimex, chemikálie a mladou módu. Odstartujeme online hlasování v naší soutěži. Hlasovat bude možné celý měsíc na webu Brno Design Days – hlasování. Poté proběhne 4. 10. v rámci Brno Design Days vyhodnocení a udělíme cenu veřejnosti a cenu kritiků.

 

Před proměnou – Oříšky na České

 

Tak já nevím jak vy, ale já beru dítě a plátěnku a jdeme poznávat centrum opět o krůček více. S kým se potkáme?  

Kdybyste nestihli začátek, tak nás najdete tady:

 

ZOO Krmiva
Drogerie na Orlí
Optika Richter
Hanák klenotnictví
Oříšky na České
VAVAVOOM
Cult of the road
Polagraph

 

A tady pozvánka na akci na FB, ať vám nic neunikne.

Hlasuj i ty na Brno Design Days!

 

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Brno Design Days, veronikova

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *