Neuvěřitelný brněnský Pavel

Fontána u Janáčkova divadla

„Přijďte za mnou na hvězdárnu, máme tady celkem obstojné kafe.“

 

Tak jsem šla, v rámci ekologie pěšky a v tom letním vedru rovnou na kopec. Jako předpečený vepřík jsem dorazila do brněnské vesmírné stanice, kde byl krásný chládek.

 

Protekční káva na hvězdárně

 

„Dáte si to kafe? Tady to bez kafe nejde. Nedej bože, když se rozbije kávovar! To se tady pak potácíme.“ Musím uznat, že ho mají opravdu dobré (upozorňuji, že jsem měla kávu protekční ze zákulisí, ne tu z automatu) a s kým jsem ji vypila? Se zaměstnancem Hvězdárny a planetária Brno, s geologem, spisovatelem, popularizátorem a fotografem – s Pavlem Gabzdylem. Je to autor Neuvěřitelného Brna, knihy i FB stránky, kde můžete vidět jeho jedinečnou práci. Fakt nepřeháním!

 

Petrov

Povídali jsme si o všem možném, protože, jak jste četli výčet jeho zájmů výše, jinou možnost jsem ani neměla. Různé rozhovory s ním si můžete přečíst na daných webech, já jsem se snažila zaměřit na to, co jsem z nich nezjistila.

“Představte si,

že se po něm jmenuje

planetka ve vesmíru!”

 

Pavel se zabývá hvězdnou oblohou od mala. Prostě ho fascinovala. V praxi se hodně zaměřil na Měsíc. Napsal třeba knihu Všechno, co jste kdy chtěli vědět o Měsíci (sice se tváří jako dětská, ale jako laik jsem se dozvěděla mnohé). A na další s vesmírnou tématikou pracuje. Stále se podílí na tvorbě programů pro naše planetárium a samozřejmě prostor nad námi i fotí.

 

Hvězdárna a planetárium Brno

Když vezme fotoaparát do ruky, dějí se kouzla, což můžete ostatně vidět z výsledků. Jeho tvorba chce hodně trpělivosti. Sice si dovede naplánovat, kde jaké těleso v dané době bude, ale musí vybrat správné místo, které nebude narušovat grafický či světelný smog, a pak čeká na záběr i 4 hodiny. Je to pro něj adrenalin, prý ještě nikdy neusnul. Čas si vyplňuje čtením nebo poslechem hudby, která mu dotváří atmosféru. Teď je to aktuálně Blade runner. Díky focení se dostane do míst, kam my normálně nezavítáme. Občas to tam prý nevoní, občas musí udělat přestupek a vlézt na soukromý pozemek, ale s většinou lidí se vždy domluvil a vyšli mu vstříc. A sám říká, že když něco hodně chcete, přijde si to samo. Vzpomínal, jak se mu moc líbila jedna zahrádka v Obřanech u řeky, ale měla vysoký plot a s překážkou není fotka ono. Když se kolem ní pak vracel, uviděl ho majitel zahrady a prosil ho, ať mu ji vyfotí. 🙂

 

Jakubské náměstí

Na naší Hvězdárně probíhají i mezinárodní srazy a sympozia, takže mě zajímalo, jak Brno vnímají cizinci. A jsou nadšení! Líbí se jim, jak to v Brně žije, a to zejména lidmi. Že je to tu přátelské a líbí se jim třeba Jakubské náměstí, kde si lidi povídají, popíjejí a sedí jen tak na chodnících. Tady bych ráda podotkla, že si jako fotograf Brna stěžoval na igelitky! Dost mu kazí práci. I mně už se stalo a myslím, že to znáte taky – vyfotíte, máte radost z fotky, pak se podíváte blíž…a nezvaný člověk s igelitkou! Neee! Bohužel jinde ve světě se s tak děsným doplňkem nesetkal. Lidi je tam prostě nenosí.  Takže kdo ještě nemá, rychle vyberte naši plátěnku. Pavel už taky jednu má a moc se mu líbila.
V budoucnu by se rád dostal znovu do Jižní Ameriky a nafotil soptící sopku a měsíc společně. Sopky jsou jeho další objekt zájmu. Také chystá další knihy, které jsou zatím v angličtině. A samozřejmě jsou tu i plány pro Hvězdárnu a focení, takže se máme na co těšit. Sledujte pečlivě Neuvěřitelné Brno, kde se něco chystá! A bude se vám to líbit.

 

Pavel s naší plátěnkou!

PS: Pro Evču a Kačku: „Holky, je ženatý! A štastně!“ Ale naši plátěnku prý své polovičce nevydá. 😂

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Pavel Gabzdyl, Magda

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *