ORDRUPGAARD

POZOR, nejedná se o jazykolam, ale o vzácnou sbírku francouzského impresionismu dánského státního muzea, kterou teď můžete vidět do 13.10. v Paláci Kinských.

Proč zajít na něco, co se tahle špatně vyslovuje? Možná zrovna proto. Mohla to být předzvěst něčeho absolutně nezajímavého, co má zajímavé právě jen to jméno, ale tohle rozhodně není ten případ.

Palác Kinských

Návštěvou výstavy navíc zabijete dvě mouchy jednou ranou. Palác Kinských je rokoková perla na turistickém Staromáku s příjemnou, i když dražší kavárnou Café NG Kinský, kde můžete následně své vlastní imprese z impresionistických děl řádně prodiskutovat.

Café NG Kinský

Už od základní školy jsem pociťovala mírné mrazení, když jsem slyšela jména impresionistických velikánů, jejichž díla na výstavě uvidíte: Monet, Degas, Renoir, Pissarro. Respektive jejich zvláštní tvorba, která ve mně vyvolává rozněžnělé pocity nostalgie, ale taky mírnou úzkost z pomíjivosti života.

Claude Monet 

Jak už název napovídá, tento poetický umělecký směr si zakládá na momentální náladě a rozpoložení. Díla bývají většinou menšího rozměru. Třeba Monetův obraz příhodně nazvaný Imprese je velký jen 48×63 cm. Jeho názvu se tehdy chytil jeden kritik a název tohoto moderního směru byl na světě. Nutno podotknout, že hanlivě až posměšně. V době, kdy tato díla vznikala, vyvolávala posměch a narážela na nepochopení. Pro mě jsou třeba zajímavější než realistická tvorba starých mistrů.

Instalace v Paláci Kinských

Výstava je taky doplněna o postimpresionisty Cézanna a Gaugina. No tak hurá za kulturou!

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: trover , ngprague

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *