Víš, po čem chodíš?

Brno je takový Fantom měst. Jednu tvář vidíš na první pohled. Druhá část je skryta maskou. Jsou místa, kde tě nechá Fantom pod masku nahlédnout. Celou mu ji ale zatím nesundáš.

Brněnske podzemí

Pod maskou se totiž ukrývá brněnské podzemí neboli brněnský labyrint. Tohle bludiště tvoří sklepy, chodby, štoly, tunely a krypty. Část z nich je nám už zpřístupněna, část se občas propadne a jednou se možná projedeme pod centrem na loďce. Třeba to bude rychlejší spojka než ty uzávěrky všude teď.

Brněnske podzemí

Kde všude se můžeš podívat Fantomovi pod masku? V labyrintu pod Zelným trhem prozkoumáš staré sklepy a chodby, v Kostnici u sv. Jakuba navštívíš 50 000 lidských ostatků a u Kapucínů můžeš vidět mnichy, kteří se díky vhodnému prostředí zachovali v dobrém stavu. Je to trochu strašidelné.

Brněnske podzemí

Mincmistrovským sklepem se dostaneš až pod Novou radnici a v Krytu 10 – Z můžeš rovnou přenocovat. Pod Padowetzem je expozice mučení a útrpného práva. A snad brzy přibydou i vodojemy. První prohlídky by měly být už v říjnu. V rámci přednášek je možná procházka Orlí ulicí ze Zelňáku až k Měnínské bráně.

A abych objasnila tu jízdu loďkou pod centrem – Brno má své jezero, pod Petrovem. 😉

Brněnske podzemí

Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Brněnské podzemí

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *