Plusy, mínusy a neutrály života v Praze

Naše grafička Romča měla přání, abych napsala něco na způsob 5 důvodů proč se přestěhovat do Prahy. Když jsem si její nápad četla, tak mě jako první napadl jediný důvod, a to proč se odstěhovat Z PRAHY. To nesouvisí s ničím jiným než s věkem a taky s tím, že jsem se do Prahy poctivě naplavila až ze Slezska, tudíž jsem holka zvyklá na pole, louky, lesy a „túrou“ na Petřín se mi holt Praha úplně nezavděčí. Každopádně záleží, odkud že to do Prahy přicházíte, proto jsem si dovolila popsat 3 kategorie.

A) Stěhujete se ze světového velkoměsta, jako je třeba Madrid, Londýn, Paříž nebo New York

Tak těch důvodů bude opravdu hodně. Jednoduchá infrastruktura, všechno vám přijde, že je zadarmo – teda do momentu, než dostanete první místní výplatu. Koulet oči budete na Staré Město a nad utopencem s orosenou dvanáctkou si zamyslíte nad tím, jak jste tak dlouho mohli být pryč. Lidi jsou docela milí a najdete tady vše, co k životu potřebujete. Nejspíš taky zjistíte, že je tady pořád prostor pro zalepení nějaké té díry na trhu a za pár měsíců rozjedete svoje bistro, IT start-up, butik s autorskou módou anebo jen prostě napíšete svoji první knížku o životě v cizině a ta se stane bestsellerem.

Václavské náměstí, Praha

B) Pokud se stěhujete jako student z vesnice nebo maloměsta

Tady je to trochu komplikovanější. Budete muset změnit šatník, abyste si nepřipadali jako pěst na oko. Taky si budete muset zahrát na detektiva a vypátrat lokální místa, kde si dát levné pivo a kde mají ten nejlepší nakládaný hermelín. Po návštěvě farmářských trhů se nejspíš nadchnete pro nápad založit vlastní bio farmu ve svém rodišti a prodávání své úrody (předraženě) „blbým“ Pražákům, kteří nerozeznají okurku od rajčete.

Kostel Panny Marie Sněžné

C)  Stěhujete se za prací z menšího města nebo vesnice

Budete nadšení. Exotické „drinčíky“ s kolegyněmi, které neví, že kráva není fialová. A kolegové vám nejspíš budou připadat hodně zženštilí. A hlavně si budete muset dávat pozor na přízvuk, případně na nářečí. To byste se v Praze totiž nedomluvili.

Ne, vážně, Prahu mám ráda, když jsem v historickém, avšak neturistickém centru. Když mi v Rudolfinu tečou slzy dojetím při poslechu České filharmonie nebo když ve Františkanské zahradě objevím novou úžasnou kavárničku (Café Truhlárna). A hlavně, kdybych nebydlela v Praze, tak bych teď nepsala tyhle řádky pro Peas!

Rudolfinum

Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Simona

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *