BBT – Big Brno Team

Předpokládám, že seriál Big Bang Theory známe více či méně všichni. Komediální seriál z prostředí vědců a sci – fi zapálenců. Vybavíte si jejich pánské večery u her, které si tvořili sami? Takzvané roleplayové hry, kde si každý hráč zvolí svoji postavu, její vlastnosti, přidá charakter a pustí se do boje proti zlu. A teď si představte, že potkáte někoho, kdo je hraje v Brně! To prostě musíte zjistit víc! A mě k jádru pudla dovedl Broňa, přímo jeden z hráčů. Broňa je členem skupiny Strangers and Dragons, která takové hry uvádí v život, a začali ze svých her také publikovat videa. Takže nejenže vidíte, jak je někdo hraje (to je v seriálu taky), ale vidíte i posuny samotných postav, jejich konání a hlavně konec, čehož se obvykle v epizodě seriálu nedočkáme.

Asi nebude překvapením, že má Broník rád fantasy i sci – fi, což vás možná tak nenadchne, ale kdo z nás neviděl Pána prstenů a nechtěl si zkusit žít v Hobitíně nebo si vyzkoušet, jak Zaklínač vysvobozoval půvabné ženštiny? Za zapáleného fandu se nepovažuji, ale toto mě láká!
Jak to tedy probíhá? Skupina se potká na nějakém přívětivém místě (myšleno pro vás – kavárna, čajovna, obývák nebo sklep). Určí si svého Pána jeskyně neboli vypravěče, který celý příběh „režíruje“ a také své postavy dle nastavených pravidel. SaD natáčejí ještě obvykle v kostýmech, což hrám dodává správnou atmosféru. Pán jeskyně má příběh buď předpřipravený nebo jej tvoří přímo během hry. Na začátku své hráče uvede do své fantazie – kde jsou, co se děje a hráči již reagují. Setkání jsou buď krátká ( tzv. oneshoty na 3 – 4 hodiny) nebo dlouhá (tzv. tažení na více setkání). Inspiraci čerpají z knih, filmů a zejména ve své fantazii. Jak říká Broňa: „Na rolových hrách je nejkrásnější to, že vám dovolí všechno, co si dovedete představit.“


Pokud vás to taky nahlodalo jako mě a chtěli byste si to vyzkoušet, kluci budou rádi, když se jim ozvete třeba na FB a oni vám pomohou najít vaši skupinu. Chcete vidět víc? Mrkněte na ně na YouTube.


Broník necestuje jenom ve své fantazii, ale také po světě v realitě. Mě jako správnou peasařku zajímalo, jak ho ovlivňuje hraní těchto her při výběru upomínek z cest. A celkem jsem se trefila – zaujmou ho často různé hrací kostky či kožené ozdoby. Jeho poznávacím znamením se váček na mince, který má stále u sebe.

STRANGERS AND DRAGONS


Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Gabina

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *