Konec Matrjošek v Čechách?

Město si s myšlenkou zákazu Matrjošek pohrává už několik let – soudě podle čtyři roky starých odkazů, které mi nabídl internet. Tato tradiční – ruská!!  dřevěná hračka s podobou panenky, se v nevkusných rádoby suvenýrových obchodech v samém srdce Prahy nabízí jako tradiční český suvenýr. Když tohle oko našince a patriota vidí, tak se začne mísit vztek s bezmocí a otazníky v hlavě. Já jsem se taky nikdy neubránila tichému nadávání a oči jsem radši odvracela. A vůbec, procházka jinak nádherným centrem Prahy je bohužel opravdu panoptikum divno turistických pastí, na které s úspěchem taky poukazuje vám už dobře známý Janek Rubeš (Honest Guide), se kterým jsem pro vás dělala rozhovor.

Matrjošky jsou jen jednou z problémových věcí. Centrem Prahy se line vůně velmi netradičního trdelníku a ukrajinských klobás, zničeho nic se před vámi objeví pochodující plyšová panda, a zlodějské směnárny a masky s podobiznou Hitlera radši nekomentuju. Ještěže toho Janka máme, ten třeba zrovna na masku Hitlera poukazoval ještě mnohem dřív, než se tím na popud německého velvyslance začala konečně zabývat policie.

Asi si říkáte: To jsme to dopracovali, ale naštěstí máme naději. Rada MČ Prahy 1 s tímto trendem, kdy Praha ztrácí svoji jedinečnou tvář, chce bojovat. Podle nejnovějších informací by už několik obchodů v centru mělo být ve výpovědi. Samozřejmě jsou ale i hezké obchody se suvenýry, které propagují české návrháře a nabízejí české sklo a porcelán. Prostě není suvenýr shop jako suvenýr shop. Bohužel ty vkusné a vhodné, často zapadají ve světélkujícím galimatyáši.

Kompletní pražskou kolekci od peas in heart najdete v obchodech BLUE Praha

Myslím, že se nám tady všem bude líp dýchat, když se proluftují výkladní skříně, které ukazujeme celému světu. No ne? Podívejte se na nápadité, a v Česku vyrobené suvenýry Peasu. (které najdete v obchodech BLUE Praha) Ty jsou vyrobené i s notnou dávkou lásky a respektu k vlasti a našim dvěma metropolím, o kterých máme s Magdou tu čest psát…


Napsala: Simona
Zdroj obrázků: Finmag, Unsplash, Fiveprime

#PRAHA

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *