Folklóreček

„Folklor to je kroj a slivovica!“
„Ale běž….to jsou ty tvoje fusky v sandálech!“
Co je folklor pro tebe? Najdeš tu někoho se stejným pohledem?

Podle nedůvěryhodného zdroje wikipedia je folklor nadřazeným slovem pro osobité hudební, slovesné, taneční a dramatické projevy kultury integrovaných skupin obyvatelstva. Jeho studiem se zabývá folkloristika (o kytkách je floristika) a o jeho udržení se starají folklorní soubory. Jo a není to chyba, je povoleno psát folklor i folklór. Moc moudra jsem z toho nezískala, takže jsem se vypravila mezi Brňáky, o některých jste mohli už číst, a chtěla vědět, co je pro ně folklor a co pro ně znamená.

Lidé na něj mají dva pohledy. Jeden z nich je takový tradičnější a zapadá do definice výše.
V tomto pohledu nejčastější odpovědí bylo víno, ženy, zpěv. Spousta lidí si ho spojuje s krojem a pak nápojem, který se liší – od piva po slivovici, ale vždy alkoholický. Nesmím opomenout průvod a cimbálovku. Ti, kteří to berou opravdu vážně, vzpomínají i puchýře a kocovinu.
Broňa ze Strangers and Dragons se rozněžnil, když si vybavil svou 3 m šlahačku (velikonoční) a juchající chlapce na cestách. Kačka ze SUUD se Zuzkou mají folklor spojený s místy – Lanžhotem a Slováckem. Zpěv s Jožkou Černým a cibulový vzor na nádobí. Dáška, protože pracuje v muzeu, s výtvarnými technikami a folklorními vzory. Pan režisér Vrba nebyl sám, když mi napsal, že pro něj je folklor také držení tradic jako Velikonoce, vítání jara, házení smrtky do řeky či zabijačka.

Druhý pohled je modernější a je tak trochu synonymem pro nějaký stereotyp. Třeba (ne)vztah Brňáků s Pražáky a naše neustálé špičkování. Společná tradice pro všechny – fusekle v sandálech. Naše Simča vidí folklor v naháněčích do stripbaru na Václaváku. Já třeba v tom, že z jižní Moravy prostě neodjedete bez promile, v pátek hraje v Metru Schafff a chlapi jdou vždycky na jedno.

Hezky to shrnul Vojta Čižmář a všichni mu vlastně přikyvovali, že je to pro ně dodržování tradic a něčeho „co je prostě naše“. Ať už jde o jídlo, pití, hudbu a písně, tanec, oblečení, společnost. Prostě ten folklor dělá naše doma. 🙂

Romču toto téma vrátilo k nám natolik, že se ho rozhodla zvěčnit a zvětšit na plakát, který může viset i u vás. 😉 A kdybyste chtěli něco vašeho, tak my vám to vyrobíme.. stačí se ozvat. 😉


Napsala: Magda
Zdroj obrázků: Photo by Zuzana Kacerová on Unsplash

#BRNO

Co ty na to?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *